Magistratul Sergiu Caraman a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că în concursului pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Criuleni, organizat în iulie 2019, a fost declarat învingător contracandidatul său, Alexandru Motricală.

Potrivit unei decizii recente a Curții Supreme de Justiție, Sergiu Caraman a spus că, calculele făcute de CSM nu au fost în conformitate cu Regulamentul în vigoare. Mai exact, potrivit normelor invocate, media de concurs se formează în felul următor: 50% constituie rezultatul evaluării performanţelor şi 50% constituie rezultatul obţinut la Colegiul pentru selecţie (30%) şi la CSM (20%). Prin urmare, potritiv reclamantului, rezultatele ar fi trebuit să fie următoarele:

  • Sergiu Caraman - 86.8 puncte: Colegiul de evaluare, 50% din 82 puncte, adică 41 puncte + alte 50% din 81 puncte, dintre acestea 30% de la  Colegiul de selecţie şi 20% de la CSM, adică 45,8 puncte;
  • Alexandru Motricală - 85,8 puncte: Colegiul de evaluare, 50% din 80 puncte, adică 40 puncte +  50% din 82 puncte, dintre care 30% de laColegiul de selecţie şi 20% de la CSM, adică 45,8 puncte.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit media finală de concurs prin sumarea rezultatului de la Colegiul de selecţie şi carieră a judecătorilor cu rezultatul acordat de Consiliu şi, respectiv, au fost obţinute următoarele medii finale de concurs: Sergiu Caraman, 81 puncte, Alexandru Motricală, 82 puncte.

Astfel, Sergiu Caraman a solicitat în instanță ca CSM să fie obligat să emită un act administrativ prin care să-l desemnez câștigător și să-l propună președintelui pentru numire în funcție.

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău a respins cererea. Aceștia au spus că rezultatele au fost calculate în conformitate cu Regulamentul în vigoare, iar decizia CSM este motivată suficient.

Recent, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia de la apel și a respins recursul declarat de Sergiu Caraman. Decizia CSJ este irevocabilă, prin urmare rezultatele concursului rămân neschimbate.

Decizia completă poate fi consultată aici.