Judecătorul Ion Chirtoaca, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să emită, în regim de urgență, o hotărâre prin care să stabilească data exactă a noii reuniuni a Adunării Generale a Judecătorilor. Demersul judecătorului vine după ce Plenul CSM a decis, anterior, să amâne desfășurarea întrunirii preconizate pentru data de 3 decembrie din cauza situației pandemice.

În context, judecătorul menționează că în zilele următoare, CSM va rămâne fără cvorum, ca urmare a cererii de demisie depusă de Anatolie Galben, prin urmare, Consiliul nu se va mai putea întruni în ședințe pentru a luat decizii. Astfel, va fi creat un blocaj instituțional.

Menționăm că, Consiliul Superior al Magistraturii nu a publicat hotărârea completă prin care a decis amânarea Adunării Generală a Judecătorilor. În sinteza ședinței, dar și în comunicatul de presă difuzat de instituție se menționează doar că întrunirea nu va avea loc în data de 3 decembrie, fără a se indica dacă s-a decis sau nu noua dată a ședinței.

Pe parcursul ultimilor doi ani, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost amânată de mai multe ori. În cadrul întrunirii urmează să fie aleși reprezentanții magistraților în componența CSM precum și a mai multor Colegii. Mai exact, urmează să fie aleși șase membri permanenți ai CSM din rândul judecătorilor, precum și doi membri supleanți. De asemenea, trebuie să fie selectați patru membri ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, trei membri ai Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor și trei membri supleanți ai Colegiului disciplinar.

În context, menționăm că, Ministerul Justiției a anunțat, recent, o inițiativă legislativă care stabilește că, candidații la funcțiile membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor vor trebui să treacă, prealabil, prin evaluarea integrității, modului și a costurilor de viață. Potrivit autorității, documentul ar putea fi aprobat până la sfârșitul anului, iar în primele luni ale anului 2022 să fie pus în aplicare.