Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova a rămas fără un membru. Victor Panțâru și-a anunțat demisia. Motivul este că la ultima ședința a Consiliului nu s-a pus în discuție faptul că președintele UAM, Emanoil Ploșniță, are statut procesual într-un dosar penal. Vedeți mai jos declarația avocatului Victor Panțâru:

”Prin prezenta, aduc la cunoștința dvs. unele explicații în legătură cu situația creată în cadrul Consiliului Uniunii Avocaților și îmi exprim poziția în ceea ce privește integritatea și demnitatea avocatului.
În luna aprilie 2016, am fost delegat în Consiliul Uniunii Avocaților din partea a 144 de avocați ai Baroului Chișinău. În calitate de consilier am participat la peste 40 de ședințe de lucru și de fiecare dată am promovat interesul comun al avocaților și propunerile colegilor care aveau drept scop să onoreze statutul avocatului în cadrul Uniunii și demnitatea lui în societate. 

La fel, am reprezentat cu onoare Uniunea Avocaților (UA) în cadrul mai multor delegații Internaționale, promovând experiența noastră la diferite Forumuri profesionale. Mi-am asumat responsabilitatea mandatului și am dedicat timp și efort pentru ca inițiativele bune a colegilor să fie discutate și promovate în cadrul Consiliului. La fel, ne-am propus să transmitem societății un mesaj corect, coerent în susținerea poziției, demnității și Integrității avocaților. 

Astfel, am luat atitudine și atunci când s-a aflat că președintele UAM are calitate procesuală într-un dosar penal. Consider că un avocat bun trebuie să fie, în primul rând, integru. De aceea, am solicitat un răspuns oficial de la Procuratura Anticorupție pentru a înlătura orice interpretare ce ar afecta direct activitatea UAM.

Răspunsul din 20 octombrie 2018, cu nr. 9820, confirmă faptul că la 8 octombrie 2018, cetățeanului Emanoil Ploșnița, președintelui UAM, i s-a atribuit statut de învinuit într-o cauză penală. În urma acestui fapt confirmat, am considerat necesar ca acest subiect să fie introdus pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului, din data de 16.11.2018, pentru a discuta toate aspectele și pentru a lua o poziție comună în ceea ce privește integritatea funcției Președintelui Uniunii Avocaților.

Drept reacție, am primit un atac părtinitor din partea lui Octavian Cazac, consilier, membru delegat în Consiliul Uniunii Avocaților din partea Baroului Chișinău, care este în același timp și rudă cu președintele UAM. Am sperat că în ședința Consiliul Uniunii Avocaților din 16 noiembrie 2018 va fi discutată problema ce ține de integritatea funcției de Președinte a UAM. Însă, propunerea mea, din 01.11.2018, de a fi inclusă pe ordinea de zi chestiunea ”Asigurarea imaginii si integritatii functiei de presedinte a Uniunii Avocatilor în contextul punerii sub învinuire a presedintelui Uniunii” în mod surprinzător pentru mine nu s-a regăsit în Ordinea de zi, dar a fost supusă votului de a fi sau nu introdusă spre discuție. Drept urmare pentru a fi inclusă spre discuție urma a să adune numărul de 8 voturi dar pentru aceasta au votat 7 din cei 10 membri prezenți la ședință, motiv pentru care n-a fost posibilă o analiză detaliată a situației.

Regret atitudinea unor colegi care din anumite motive s-au abținut sau au votat împotriva acestei chestiuni, ori aceasta a fost un test de integritate pentru fiecare în parte. Consider ferm că o persoană pusă sub învinuire, nu mai poate deține o funcție de conducere, deși urmează să se bucure din plin de prezumția de nevinovăție. Asemenea persoană nu își mai dedică eforturile în interesul Instituției și comunității, ci va fi preocupată de propriile interese.  

Mai mult decât atât, fiind o persoană lipsită de integritate, vulnerabilă și șantajabilă, nu mai poate reprezenta demnitatea și onoarea întregii comunități a avocaților.

În asemenea circumstanțe, activitatea conducerii consiliului UAM vine în contradicție cu principiile mele morale și profesionale. Nu-mi mai pot continua activitatea în cadrul Consiliului UAM, pentru a nu mă asocia cu un Consiliu condus de către o persoană asupra căreia planează suspiciunea de escrocherie, cu atât mai mult cu cât domnul Ploșniță cumulează și funcția de Secretar General, gestionând banii avocaților. 

Înțeleg să demisionez din funcția de Consilier în Consiliul Uniunii Avocaților, delegat din partea Baroului Avocaților Chișinău. Urez succes membrilor delegați și sper că experiența, onoarea și integritatea o să vă reprezinte în continuare”.

Consiliul Uniunii Avocaţilor este organul reprezentativ şi deliberativ al avocaţilor din ţară şi asigură activitatea permanentă a Uniunii Avocaţilor. Structura este formată din preşedintele Uniunii Avocaţilor, decanii barourilor şi avocaţii delegaţi de barouri conform normei de reprezentare, stabilită în statutul profesiei de avocat. Mandatul de membru al Consiliului Uniunii Avocaţilor este de 4 ani. În cazul încetării mandatului unuia dintre membrii Consiliului, înlocuitorul lui execută diferenţa de mandat.