Un nou avocat general a fost numit la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) la 5 februarie. Este vorba de Priit Pikamäe, numit în această funcție prin decizia reprezentanților guvernelor statelor membre din 1 februarie.

Priit Pikamäe va lua locul lui Nils Wahl în această funcție. Noul avocat general a fost numit în funcție pentru perioada cuprinsă între 5 februarie 2019 și 6 octombrie 2024.

Intrarea în funcție a lui Priit Pikamäe a avut loc într-o ședință solemnă din 6 februarie.

Priit Pikamäe are 46 de ani și deține titlu de doctor în drept. Acesta a deținut mai multe funcții publice cu profil juridic în Estonia și UE. Detalii din CV-ul acestuia pot fi consultate aici.

CJUE are în total 11 avocați generali, numiți de statele membre, de comun acord, pentru un mandat de 6 ani, care poate fi reînnoit. 

Avocaţii generali acordă asistenţă Curţii în îndeplinirea atribuţiilor sale, prezentând în şedinţe deschise, în condiţii de completa imparţialitate şi independenţă, avize referitoare la speţele deduse Curţii. Începând din 2003, avocaţii generali trebuie să formuleze o opinie numai în cazurile în care Curtea consideră că includ un nou aspect de drept.