Sistemul de supraveghere video a traficului rutier va fi dezvoltat conform unui nou concept. 

Acesta presupune extinderea sistemului la nivel național, revederea sistemelor vechi și stabilirea gestionării lor doar de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), fără implicare altor factori.

Totodată, va fi modernizat și sistemul de monitorizare existent în capitală.

Potrivit autorităților, acest fapt va permite prevenirea și reducerea numărului de accidente rutiere și eliminarea actelor de corupție în procesul de documentare a încălcărilor,.

În prezent, sistemul de monitorizare a traficului rutier în mun. Chișinău cuprinde 47 de puncte de interes, în 33 de intersecții, iar sistemul de monitorizare propus, ar putea fi integrat într-un sistem mai complex ”Oraș Sigur” (Safe City), care va aduce mai multe siguranță în stradă.

Noul concept presupune modernizarea infrastructurii existente și extinderea la nivel național în 4 etape. Durata realizării este de minim 3 ani și presupune investiții de aproximativ 237 milioane lei. 

În 2019 au fost întocmite cca 163 mii procese verbale, dintre care 54% au fost generate de sistemul automatizat. Suma amenzilor achitate este de aproape 56 milioane de lei.