Juriștii pot accesa online un nou curs de formare în domeniul drepturilor omului. Cursul-pilot de instruire la distanță ”Alternative la detenție” a fost lansat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Programul European al Consiliului Europei. Programul de instruire este conform ordinii juridice naționale și este destinat judecătorilor, procurorilor, colaboratorilor instanțelor judecătorești, consultanților procurorului, precum și avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat.

Programul de instruire va fi activ în perioada aprilie-iunie și conține prezentări, tutoriale video, studii de caz, teste, forum pentru discuții. In total, cursul este destinat pentru 84 de beneficiari. Persoanele care vor promova testul final vor acumula 40 de ore de instruire și vor primi certificate eliberate de Programul HELP al Consiliului Europei.

În cadrul instruirii se va face referire la cele mai relevante standarde universale și regionale în materia sancțiunilor și măsurilor comunitare. Astfel, cursanții își vor dezvolta cunoștințele privind esența, reglementarea și modul de aplicare a măsurilor de detenție. Tutori ai cursului sunt Anatolie Munteanu, formator INJ, și Tatiana Ciaglic, șefa Secției e-Instruire din cadrul Centrului de Resurse Juridice al INJ, formator INJ.

Potrivit autorităților, utilitatea instruirii la distanță este mai evidentă în condiția suspendării procesului de formare continuă, ca urmare a evoluției situației epidemiologice și a măsurilor întreprinse pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Anterior, Institutul Național al Justiției a lansat alte șapte cursuri de instruire online.