În Marea Britanie, un proces civil a fost soluționat pentru prima dată în istorie pe cale extrajudiciară de către o program IT, special creat pentru a soluționa disputele prin mediere.

Potrivit legal.report, la serviciile unui mediator-robot au apelat la doi britanici care, timp de trei luni, se judecau din cauza a peste 2.000 de lire sterline. Antrenorul, care a cerut o taxă de instruire personală de la client, a ales să rezolve disputa prin intermediul serviciului online de stat pentru returnarea judiciară a datoriilor în numerar. Acest sistem funcționează în Anglia în mod de testare. Procedurile de revendicare de până la 10.000 de lire sterline se efectuează de la distanță și în mod simplificat, prin consultarea telefonică prealabilă a mediatorului judiciar.

Cu toate acestea, antrenorul și clientul său nu au reușit să rezolve conflictul cu ajutorul unui specialist, iar serviciul online a stabilit data audierilor în instanță. Totuși, părțile au decis să mai apeleze și la un serviciu robotizat de soluționare a disputelor prin mediere. Părțile au ajuns la o înțelegere în mai puțin de o oră. Asta pentru că sistemul cu inteligență artificială folosește algoritmi specifici pentru a studia prioritățile părților. Și anume, programul studiază pozițiile părților implicate, inclusiv cât de mult sunt gata să cedeze, și propune soluția optimă și acceptabilă pentru toți.