Violeta Chisilița, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani este singurul candidat înscris în concursul pentru ocuparea funcției de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ). Dosarul judecătorului urmează să fie examinat în ședința de mâine a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Violeta Chisilița a fost numită în funcția de judecător în anul 2014, la instanța din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău. Din 2019, magistrata examinează dosarele de contencios administrativ și activează la sediul Rîșcani al Judecătorie Chișinău. Până a ajunge magistrat, Violeta Chisilița a activat ca referent judiciar la Curtea Supremă de Justiție și lector la Universitatea de Stat din Moldova, unde a deținut inclusiv și funcția de șef adjunct al catedrei Administrație publică și drept.

Funcția a devenit vacantă după ce membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață a fost revocat din această funcție. Decizia a fost luată de CSM în baza cererii depuse de Dorel Musteață, după ce Consiliul a fost sesizat despre incompatibilitatea acestuia de a ocupa funcția de membru al Consiliului Institului Național al Justiției și cea de membru al CSM. Sesizarea a fost depusă de Ghenadie Pavliuc, membru al Consiliului Institutului Național al Justiției și vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Potrivit Legii cu privire la Institutul Național de Justiție, Consiliul este structura supremă de conducere al Institutului. Acesta este alcătuit din 13 membri. Mandatul membrilor Consiliului este de o durată de patru ani şi poate fi reînnoit doar o singură dată.

Membrii Consiliului beneficiază, pentru fiecare şedinţă la care participă, de o indemnizaţie echivalentă cu a zecea parte din salariul mediu pe economie realizat în anul precedent celui de gestiune drept unitate de referință.