Activitatea unor rezidenți ai Zonele Economice Libere (ZEL) ar putea fi reluată treptat din săptămâna care urmează. Subiectul a fost discutat de ministrul Economiei și Infrastructurii cu administratorii ZEL-urilor.

Potrivit informației publicate, în contextul pandemiei de COVID-19, companiile rezidente și-au redus activitatea parțial ori total. Astfel, ZEL Ungheni a menționat că din 42 rezidenți, la moment activează 10 rezidenți, 25 rezidenți și-au sistat activitatea total, iar 7 și-au sistat activitatea parțial. Prin urmare, din numărul total de angajați de circa 2.930 activează doar 180 angajați.

ZEL Expo-Business Chisinău a raportat că din numărul total de 51 rezidenți, continuă să activeze 13, iar 38 de companii și-au sistat activitatea total și parțial. Rezidentul Fujikura Automotive preconizează să-și relanseze activitatea din 21 aprilie. 

La ZEL Bălți, din numărul total de 11.400 locuri de muncă, 92% și-au sistat activitatea temporar, angajații fiind în șomaj tehnic. Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller își vor relua treptat activitatea, până vor reveni la deplina capacitate de lucru. 

Reprezentanții ZAL Vulcănești, ZAL Taraclia și ZAL Otaci au spus că circa 35% din rezidenții lor continuă să activeze, la locul de muncă fiind prezenți 20% din muncitori. La ZAL Tvardița, activează la capacitate maximă toți cei 5 rezidenți.

Principalele motive de sistare parțială a activității în cadrul ZEL-urilor, invocate de administratori, sunt  insuficiența materiei prime din cauza încetării activității furnizorilor internaționali și lipsa comenzilor din partea concernelor internaționale din sectorul automotive. De asemenea, printre alte motive au fost menționate scăderea bruscă a cererii la produsele finite pe piețele de desfacere, măsurile de protecție, precum și incapacitatea de plată.