Banca Națională a Moldovei afirmă că urmare reformelor implementate, inclusiv exercițiul de transparentizare, sectorul bancar arată mult, acum, mai diferit, în sensul bun al cuvântului, față de ceea ce exista până în 2016. Mai exact, BNM spune că avem în bănci o calitate mult mai înaltă a managementului, acționari din Uniunea Europeană care au adus bunele practici din Occident. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Totodată, în baza angajamentelor Acordului de Asociere UE-RM, BNM a implementat cerințele Basel III prin transpunerea etapizată a cadrului prudențial al UE pentru sectorul bancar (pachetul CRD IV/CRR). Astfel, cadrul național stabilește reguli compatibile celor din UE. Acest fapt asigură potențialilor investitori o previzibilitate a regulilor de licențiere și de activitate a sistemului bancar autohton. Având un cadru normativ național ce reglementează activitatea băncilor ajustat la cel european, este de menționat - cadrul normativ național nu presupune un tratament preferențial față de potențialii investitori. Accesul pe piață și alte cerințe prudențiale sunt unice și prevăd un tratament echitabil atât pentru investirii autohtoni, cât și pentru cei străini.

În ceea ce privește interesul din partea investitorilor, Octavian Armașu spune că, datorită reformelor realizate de BNM, sectorul bancar a devenit foarte atractiv pentru investitori. Dar e nevoie ca toate sectoarele-cheie ale statului să corespundă așteptărilor investiționale, inclusiv imaginea de ansamblu a țării, fără îndoială o justiție de calitate, stabilitate și eficiență legislativă.

La fel, Banca Națională menționează că cadrul normativ național asigură potențialilor investitori o previzibilitate a regulilor de investire în capitalul băncilor din Moldova. Cerințele aferente accesului pe piața bancară prevăd un tratament echitabil atât pentru investirii autohtoni, cât și pentru cei străini, fără discriminare sau tratament preferențial.