Toţi participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii au aceleaşi drepturi şi obligaţii şi li se aplică un tratament nediscriminatoriu. Potrivit proiectului de Lege privind fondurile de pensii facultative, participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii au dreptul la egalitate de tratament în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei într-o altă ţară.

În caz de schimbare a locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei într-o altă ţară, participanţii optează între a plăti în continuare contribuţiile la un fond de pensii din Republica Moldova sau a plăti contribuţii la un alt fond de pensii.

Nici o persoană care doreşte să devină participant la un fond de pensii nu poate fi supusă unui tratament discriminatoriu şi nu i se poate refuza calitatea de participant dacă aceasta este eligibilă.

Încadrarea în muncă a unei persoane nu poate fi condiţionată de participarea sau continuarea participării la un fond de pensii ocupaţionale şi nu se pot face reţineri din salariu pentru contribuţii la un astfel de fond fară acordul scris al persoanei respective.

Dacă un participant încetează plata contribuţiei, acesta îşi păstrează drepturile conform regulilor planului de pensii facultative, cu excepţia cazului în care a solicitat un transfer de mijloace băneşti către alt fond de pensii.

Participantul la un fond de pensii, care a fost detaşat într-o altă ţară, are dreptul la continuarea plăţii contribuţiilor la acel fond pe durata detaşării sale.

Angajatorul salariatului detaşat într-o altă ţară este obligat să asigure continuarea plăţii contribuţiilor în contul participantului în fondul de pensii ocupaţionale.

Administratorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura păstrarea drepturilor de proprietate asupra activului personal și a drepturilor de pensie dobândite pentru participanţii fondului care nu mai efectuează plăți către fond.

Dacă un participant devine inapt de a presta o muncă din cauza invalidităţii, acesta va avea dreptul să folosească activul personal în conformitate cu legislația privind organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor facultative.

Dacă un participant decedează înainte de pensionare, activul personal evaluat la momentul decesului se distribuie beneficiarilor conform normelor de drept succesoral prevăzute de legislaţie.

În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei în altă ţară, participantul şi beneficiarul păstrează dreptul la pensia facultativă câştigată în cadrul planurilor de pensii facultative din Republica Moldova şi aceasta se plăteşte în modul stabilit de legislația privind organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor facultative, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi a cheltuielilor aferente plăţii. Plata sumelor pensiei facultative în cadrul operaţiunilor valutare se efectuează cu respectarea prevederilor legislaţiei valutare.