Vânzarea pachetului de acțiuni al companiei Moldasig a fost sistată. Declarația a fost făcută de șeful statului cu referire la situația de pe piața asigurărilor, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 18 iulie.

Potrivit președintelui, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a oferit mai multe informații despre situația de pe piața asigurărilor, constantându-se anumire riscuri în ceea ce privește compania Moldasig. Riscurile nu ar viza activitatea companiei, ci modul de înstrăinare de către stat.

Președintele a menționat că statul va rămâne în continuare proprietarul acțiunilor companiei și că procesul de vânzare a fost sistat până la o reevaluare a acțiunilor Moldasig pentru a comercializa pachetul la o valoare de piață reală. Banii încasați ar urma să fie utilizați pentru recuperarea ”miliardului”.

Pachetul de acțiuni ale Moldasig a fost supus sechestrului în contextul fraudei bancare.

Șeful statului a declarat că compania urma a fi vândută în următoarele zile la un preț de circa 15 milioane de lei, în timp ce activele acesteia ar însuma jumătate de miliard de lei.

Amintim că, BEM a anunțat recent desfăşurarea licitatiei "cu strigare" de vânzare a 61.200 de valori mobiliare ale ”Moldasig”, ca pachet unic. De la ultima expunere, prețul pachetului a scăzut cu 1,6 milioane de lei milioane de lei.

Licitația urma a fi desfășurată la Bursa de Valori a Moldovei, în perioada de expunere 29 – 31 iulie.

Preţul unei acțiuni scoase la licitație era de 235,72 lei, valoarea totală a pachetului constituind 14.426.064 lei.

Pachetul respectiv de acțiuni a fost scos la licitație de mai multe ori, prețul micșorându-se cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere.

De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), valoarea lui până în prezent s-a înjumătățit.