Autoritățile planifică să mărească numărul de beneficiari de ajutor pentru perioada rece a anului (APRA). Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, un proiect în acest sens va fi transmis Parlamentului pentru examinare. Resursele financiare necesare în acest sens sunt deja prevăzute în buget.

Mai exact, se propune adoptarea, pentru lunile ianuarie-martie 2022, a următoarelor facilități suplimentare:

  • excluderea verificării dreptului la APRA în baza indicatorilor de bunăstare, care servesc drept proxy la estimarea indirectă a veniturilor gospodăriilor (astfel, dreptul va fi acordat doar în baza indicatorilor de venit și statut);
  • prelungirea automată a dreptului la APRA până în luna martie 2022 pentru persoanele a căror drept expiră înainte de ultima lună a sezonului rece, pentru a:
  1. mări numărul de beneficiari;
  2. limita deplasarea beneficiarilor și a diminua interacțiunea cu alte persoane în contextul pandemiei;
  3. scădea presiunea administrativă asupra asistenților sociali.

Conform estimărilor autorităților, aceste două măsuri vor permite ca numărul beneficiarilor să crească semnificativ. Oficialii menționează că numărul de beneficiari de ajutor pentru perioada rece a anului depinde nu numai de indicatorii de venit, dar și de capacitatea sistemului de asistență socială de a prelucra cererile din partea cetățenilor, de aceea este necesară această intervenție în simplificarea procedurilor în acest an. La fel, pentru a îmbunătăți mecanismele de compensare a creșterii costurilor energetice, a fost constituit un grup de experți care elaborează noțiunea de ”sărăcie energetică”, care va fi utilizată în viitor pentru o mai bună țintire a măsurilor de sprijin social în perioada rece a anului.

Potrivit datelor statistice, în luna ianuarie, peste 217 mii de familii au beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului în sumă de 700 lei.