Concursul anual de rapoarte, ediția a V-a, la care au participat viitorilor exponenți ai profesiilor juridice – judecători, procurori și avocați, s-a desfășurat în cadrul unui forum mix, la Institutul Național al Justiției (INJ). Evenimentul, cu genericul ”Statul de drept în Republica Moldova – perspectiva tinerilor profesioniști”,  a avut drept obiectiv principal împărtășirea de viziuni ale audienților INJ, candidați la funcții de judecător și de procuror, precum și ale avocaților stagiari în privința provocărilor actuale cu care se confruntă sistemul judiciar din Republica Moldova.

Tinerii participanți au lucrat în grupuri, fiind îndrumați de tutorii Tudor Lazăr, director, Centrul pentru instruire și consultanță organizațională, Lilia Ioniță, expertă, Centrul de analiză și prevenire a corupției, Sabina Cerbu, avocat BAA ”Efrim Roșca&Asociații”, și Ana Indoitu, președinta INVENTO.

Temele de dezbateri au vizat dezvoltarea instituțională a sistemului justiției, sistemele digitale de realizare a justiției, soluționarea extrajudiciară a litigiilor și accederea în profesiile juridice. Discuțiile au fost materializate prin elaborarea rapoartelor care au fost apreciate de către un juriu format din Angela Motuzoc, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, Victor Micu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatolie Munteanu, Secretar de Stat, Ministerul Justiției, Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare a INJ, și Iurie Mărgineanu, avocat, Centrul de instruire a avocaților.

La final, participanții au adoptat Rezoluția forumului tinerilor profesioniști care urmează a fi remisă decidenților sistemului judiciar pentru a fi integrată în proiectul Strategiei de reformă a sectorului justiției.