Absolvenții promoției a XII-a a Institutului Național al Justiției (INJ) a susținut, în perioada 2 - 13 iunie, examenele de absolvire a cursurilor de formare inițială. Anunțul a fost publicat pe site-ul instituției.

Evaluarea finală a celor 15 candidați la funcția de judecător și 20 de candidați la funcția de procuror a avut loc în condiții speciale determinate de situația epidemiologică. Astfel, în sala de calculatoare în care s-a organizat proba scrisă au fost cel mult zece persoane repartizate cu respectarea distanței fizice. Toți au purtat mănuși și măști de protecție, iar la intrare le-a fost măsurată temperatura.

În cadrul probei scrise, viitorii judecători au elaborat o hotărâre într-o cauză civilă și o sentință într-o cauză penală, iar viitorii procurori, rechizitoriul și ordonanță de încetare/clasare a procesului penal în temeiul unor dosare concrete. Dosarele au fost selectate electronic, în mod aleatoriu, pentru fiecare participant la examen.

Proba orală a avut loc online și a constat din evaluarea stagiului de practică, pe care audienții l-au desfășurat timp de 30 de săptămâni în cadrul instanțelor judecătorești, organelor procuraturii și de urmărire penală. Acest exercițiu practic le-a permis audienților să-și dezvolte competențe utile pentru viitorul lor profesional.

Atât proba scrisă, cât și cea orală au fost înregistrate audio și video.