Piața imobiliară este unul din domeniile economiei care este în continuă dezvoltare, iar băncile și organizațiile de creditare nebancare se întrec în oferte și produse pentru ca cei care doresc să procure un imobil să apeleze la ei. Deși se spune că cererea ar fi mică, întrucât mulți aleg să se mute în alte țări, piața imobiliară este în plină dezvoltare. Cum stau lucrurile de fapt și ce se întâmplă în domeniu, am încercat să aflăm de la expertul companiei imobiliare Proimobil, Vlad Musteață.

BizLaw: Dle Musteață, cum să explicăm următorul fenomen: pe de o parte, auzim că din ce în ce mai mulți oameni pleacă din țară, părăsesc casele, pe de altă parte observăm că piața construcțiilor este în plină dezvoltare. Cine cumpără imobile și dacă există într-adevăr cerere?

Vlad Musteață: Majoritatea complexelor locative noi pe care le comercializăm sunt contractate și chiar vândute înainte de darea în exploatare. Mulți preferă acum condiții de trai mai confortabile, prețul este aproximativ egal cu locuințele din fondul locativ secundar și, uneori, este chiar mai scăzut. În plus, mulți consideră imobilul ca o investiție excelentă. De multe ori cei care aleg să plece din țară au în proprietate un bun imobil. Este pentru siguranță și, după cum spuneam, o investiție bună. Oricând se pot întoarce sau pot oferi bunul imobil în chirie. 

BizLaw: Ce caută cel mai mult cumpărătorii? Apartamente în blocuri vechi sau noi? Case de locuit? Dacă vorbim despre prețuri: oamenii sunt dispuși să dea mai mulți bani pentru un apartament în bloc nou sau se orientează spre cele din blocuri vechi, care au un preț relativ mai mic?

Vlad Musteață: Din momentul când au apărut mai multe proiecte de procurare a locuințelor: Prima Casă 1, Prima Casă 2, Prima Casă 3, Prima Casă 4, cu aport minim de 10% din prețul apartamentului, dar și ofertele de ipotecă de la bănci comerciale, clienții se orientează să cumpere în blocuri noi. Acolo planificările sunt mai pragmatice, locuințele mai spațioase, infrastructura este mai dezvoltată, este încălzire autonomă la fiecare apartament etc.

Dacă facem o comparație de prețuri raportat la metrii pătrați, companiile de construcții se acomodează la cerințele clienților. Blocurile noi fac concurență mare celor vechi, unde în fiecare an prețurile scad cu 5-10%.

BizLaw: Acum o lună, pe BizLaw, a fost publicat un interviu cu vicepreședintele VictoriaBank în care s-a discutat un subiect important -  Programul social ”Prima Casă”. Putem spune că băncile și organizațiile de creditare au devenit mai interesante pentru cei care aplică? Entitățile de creditare au venit cu produse creditare noi, mai atractive?

Vlad Musteață: În ultima perioadă băncile, dar și organizațiile nebancare, au lansat pe piață produse noi, mai atractive pentru doritorii de a procura imobile. Motivația acestora este și creșterea volumului tranzacțiilor imobiliare, atât pe segmentul spațiilor locative noi, cât și pe piața secundară. Aceste produsele au un grad mare din punct de vedere al siguranței investițiilor, comparativ cu alte tipuri de tranzacții solicitate băncilor.

Suplimentar, mai multe bănci au început să accepte, în calitate de venituri, sursele de proveniență din afara Republicii Moldova. Acest lucru nu se întâmpla până în 2019. Respectiv, în prezent, există produse creditare cu o rată a aportului inițială de 20%, oferite pentru o perioadă creditară de până la 25 de ani și cu o rată anuală de 6%. Tendința de a lansa produse creditare noi mai accesibile, destinate imobilelor, este motivată inclusiv de companiile de construcții. Unele din ele au oferte și condiții chiar mai bune la achiziționarea de locuințe. 

BizLaw: De ce ar trebui să apelăm la specialiști în domeniul imobiliar atunci când ne gândim să cumpărăm o un apartament, un teren, o casă etc.? Există careva riscuri atunci când cumpărătorul contactează direct vânzătorul?

Vlad Musteață: În primul rând agentul imobiliar este un garant între vânzător și cumpărător. El asigură transparența tranzacției, având grijă de aspectul juridic: perfectarea actelor din partea vânzătorului, pregătirea și depunerea dosarului pentru a contracta un credit imobiliar sau analiza celor mai bune oferte pentru client, dar și prețuri corespunzătoare. Când apelați la un agent imobiliar profesionist, acesta acordă servicii calitative, transparente, rapide și echilibrate în folosul ambelor părți.

BizLaw: Care vor fi evoluțiile pieței imobiliare în următorii cinci ani și care sunt planurile echipei pe care o conduceți?

Vlad Musteață: Este dificil de spus pentru o perioadă atât de lungă, însă, prestând servicii de calitate, oferind un sistem flexibil de plată pentru imobiliare, dezvoltând economia în ansamblu, atrăgând investitori străini, noi creăm condiții favorabile pentru cetățenii noștri. Sunt ferm convins că în viitorul apropiat oamenii vor deveni mai mândri de țara noastră și va exista dorința și oportunitatea de a nu pleca, ba mai mult – de a reveni în țară. Împreună cu echipa mea vom activa aici - pentru beneficiul și dezvoltarea țării noastre. 

Vă mulțumesc!