Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) a lansat un nou instrument. Este vorba despre ”WIPO Sequence”, un soft comun la nivel global care permite solicitanților de brevete și oficiilor de proprietate intelectuală (PI) să pregătească listele de secvențe de aminoacizi și nucleotide, conforme cu standardul OMPI ST.26, în cadrul unei cereri de brevet naționale, regionale sau internaționale.

WIPO Sequence Validator este o altă componentă a instrumentului care permite oficiilor de PI să verifice conformitatea listelor de secvențe cu standardul OMPI ST.26.

WIPO Sequence cuprinde aplicația pentru desktop destinată solicitanților și validatorul WIPO Sequence destinat oficiilor de PI. Ambele componente ale instrumentului și documentația de sprijin sunt acum disponibile gratuit pentru a fi descărcare de pe site-ul web al OMPI.

Statele membre au convenit că toate listele de secvențe care fac parte dintr-o cerere de brevet de invenție, depusă la nivel național, regional și internațional, începând cu 1 ianuarie 2022, trebuie să fie conforme cu standardul OMPI ST.26.

Pentru ca oficiile de PI și solicitanții de brevete să se pregătească pentru implementarea standardului OMPI ST.26, a fost publicată această versiune a WIPO Sequence. Atât reprezentanții oficiilor de PI, cât și solicitanții pot oferi feedback pentru a îmbunătăți aceste instrumente. Feedback-ul poate fi transmis Biroului Internațional prin e-mail la adresa: standards@wipo.int.

Noul instrument a fost dezvoltat în colaborare cu oficiile de brevete din întreaga lume, sub îndrumarea Comitetului pentru standarde al OMPI.