Procurorul General, Eduard Harunjen, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității sintagmei ”care nu au mai fost condamnate” din art. 85, alin. (1) al Codului penal.

Articolul, care conține sintagma contestată prevede: ”Articolul 85. Aplicarea pedepsei în cazul unui cumul de sentinţe (1) Dacă, după pronunţarea sentinţei, dar înainte de executarea completă a pedepsei, condamnatul a săvîrşit o nouă infracţiune, instanţa de judecată adaugă, în întregime sau parţial, la pedeapsa aplicată prin noua sentinţă partea neexecutată a pedepsei stabilite de sentinţa anterioară. În acest caz, pedeapsa definitivă nu poate depăşi termenul de 30 de ani de închisoare, iar în privinţa persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani şi a persoanelor care au atins vârsta de 18 ani, dar nu au atins vârsta de 21 de ani, care nu au mai fost condamnate - termenul de 15 ani”.

Textul ”şi a persoanelor care au atins vârsta de 18 ani, dar nu au atins vîrsta de 21 de ani, care nu au mai fost condamnate - termenul de 15 ani” din acest articol a intrat în vigoare în 2017, în urma unor modificări aduse Codului penal.

Potrivit Procurorului General, propoziția a doua a acestui articol plafonează la termenul de 15 ani durata pedepsei în formă de închisoare pasibilă aplicării inculpaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani, în situația în care aceștia săvârșesc o nouă infracțiune înainte de executarea completă a pedepsei penale, stabilite printr-o sentință anterioară. În acelaș timp, în opinia autorului sesizării, norma legală impune imperativ și o condiție pentru a beneficia de limita maximă -  ca inculpatul să nu fi fost anterior condamnat.

Eduard Harunjen notează că sintagma contestată este neclară și imprevizibilă, contravenind Constituției. Autorul menționează că instituția aplicării pedepsei pentru cumulul de sentințe, presupune eminamente existența statutului de condamnat al persoanei în privința căreia instanța de judecată adaugă, în întregime sau parțial, la pedeapsa aplicată prin noua sentință partea neexecutată a pedepsei, stabilite de sentința anterioară.

Procurorul General invocă și interpretarea sistematică a art. 84, alin. (1) și (4), și art. 85 din Codul penal, care redau două instituții ale pedespei penale: aplicarea pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni și aplicarea pedepsei în cazul unui cumul de sentințe, linia de demarcare fiind anume inexistența sau existenșa statutului de condamnat al inculpatului care compare pe banca acuzaților, or acest statut apare din momentul rămânerii definitive a sentinței de condamnare, operând până la momentul executării complete a hotărârii judecătorești de condamnare.

Pe de altă parte, dacă inculpatul care nu a atins vârsta de 18 ani sau cel care a atins vârsta de 18 ani, dar nu a atins vârsta de 21 de ani, nefind condamnat anterior (sintagma ”care nu au mai fost”) săvârșește o nouă infracțiune, acestuia nu îi poate fi stabilită, pedeapsa pentru cumul de sentințe.

Eduard Harunjen consideră că precizarea legiuitorului prin sintagma ”care nu au mai fost condamnate”  nu este clară și previzibilă, reprezentând o abstractizare inadmisibilă de la textul aceluiași articol. Neclaritățile pe care le notează procurorul în legătură cu sintagma constestată sunt:

  • Persoana nu a fost niciodată supusă pedepsei penale?
  • Persoana a fost condamnată, dar a executat pedeapsa, însă nu a expirat termenul de stingere a antecedentelor penale?
  • Persoana a fost condamnată, a executat pedeapsa și nu are antecedente penale ori a fost reabilitată?

În opinia autorului, sintagma ”care nu au mai fost condamnate” nu corespunde cerințelor principiului clarității și previzibilității legii penale, garantate de Constituție.

De asemenea, potrivit procurorului, sintagma nu corespunde nici principiului unității materiei legislative, or pentru existența situației de drept când urmează a fi aplicate regulile cumului de sentințe, este, în mod obligatoriu, necesar ca anterior în privința inculpatului să fi fost adoptată o sentință de condamnare, însă după intrarea în vigoarea a modificărilor Codului penal, în 2017, legiuitorul a aprobat o formulare contradictorie.

Procurorul General consideră că, în prezent, prin prisma normei contestate, unei persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani, care se face vinovată de comiterea mai multor infracțiuni și care anterior a fost condamnată pentru una din ele, nu-i sunt aplicabile prevederile art. 85, alin. (1) Codul penal.