Treisprezece dintre cele mai mari bănci din lume se pregătesc să lanseze în 2020 versiuni digitale pentru cele mai populare valute la nivel global. Mutarea are loc după mai mulți ani de studii care i-au convins în legătură cu potențialul pe care îl are tehnologia din spatele criptomonedelor în ceea privește tranzacționarea la riscuri și costuri reduse, scrie wall-street.ro.

Studiul privind crearea unor versiuni digitale pentru monedele tradiționale a fost condus de către banca elvețiană UBS începând din anul 2015, când jucătorii din sistemul financiar au decis să investigheze metodele prin care industria ar putea deveni mai eficientă prin intermediul tehnologiei registrelor distribuite.

Băncile participante, împreună cu bursa americană Nasdaq, au creat o entitate care să se ocupe de dezvoltarea ecosistemului blockchain dedicat acestor monede digitale, numit Fnality, în care au investit 50 de milioane de dolari.

”Vedem această tehnologie ca pe o modalitate de a reduce semnificativ riscurile în ”post-trazactionare”, precizează Hyder Jaffrey, șef al departamentului de investiții strategice de la UBS, care face astfel referire la riscurile privind decontarea, creditarea și la riscul de contraparte pe care băncile și le asumă în perioada dintre trimiterea ordinului de tranzactionare și momentul în care banii și activele sunt propriu-zis tranzactionate.

”Toate aceste lucruri se reflecta asupra costurilor, eficienței operaționale și asupra bilanțului”, concluzionează reprezentantul UBS.

Alte bănci mari implicate în proiect sunt Santander, BNY Mellon, MUFG, Credit Suisse, KBC, ING și Canadian Imperial Bank of Commerce, iar valoarea monedelor digitale va fi legată de cea a versiunilor tradiționale, respectiv dolar, yen japonez, euro sau lira sterlină, paritatea fiind de 1 la 1.

Ecosistemul blockchain va activa inițial în zone relativ de nișă, cum ar fi crearea unei infrastructuri de piață care să permită monedelor digitale să fie folosite pentru îndeplinirea cerințelor de marjă în tranzacțiile cu derivate. Astfel, reprezentanții Fnality precizează că în acest caz procesul ar putea fi derulat instant, în timp ce în acest moment dureaza undeva în jur de 24 de ore.

Tot pentru anul 2020 este programată și lansarea criptomonedei dezvoltate de către Facebook, GlobalCoin, destinată zonei de retail. Presa internațională a scris că Mark Zuckerberg s-a întâlnit deja cu nume importante din zona financiară la nivel global, precum Mark Carney, guvernator al Băncii Angliei, sau cu reprezentanți ai trezoreriei din Statele Unite ale Americii.

Discutiile s-au axat în principal pe riscurile și oportunitățile pe care le aduce lansarea unei criptomonede, dar și reglementările care trebuie respectate. De asemenea, reprezentanții Facebook s-ar afla în discuții și cu companii de transfer de bani, una dintre ele fiind Western Union, care este în căutarea unor modalități mai rapide și mai ieftine pentru realizarea operațiunilor, dar și cu magazine online cărora le-ar fi propus să integreze posibilitatea de a accepta plăți prin intermediul criptomonedei lor.