Conform articolului 373 din Codul fiscal, calculul şi raportarea impozitului unic se efectuează de către rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei lunar, prin prezentarea unei dări de seamă către Serviciul Fiscal de Stat, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. Formularul şi modul de completare a acestei dări de seamă se aprobă de către Ministerul Finanţelor. Impozitul unic se achită integral la bugetul de stat de către rezidenţii parcurilor IT lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune, la contul trezorerial conform codului IBAN corespunzător sediului acestora, generat de Ministerul Finanţelor în acest scop, şi ulterior se repartizează în conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr.77/2016 cu privire la parcurile IT. Contribuabilii rezidenţi ai parcurilor IT care dispun de subdiviziuni în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul central (adresa juridică) calculează şi achită impozitul unic integral la bugetul de stat conform adresei sediului central (adresei juridice). Codul fiscal prevede că restituirea sumei plătite în plus a impozitului unic se efectuează, în modul şi în termenele stabilite la art. 176, de către administratorii de venituri de la conturile la care a fost repartizat. Potrivit prevedeilor, darea de seamă se prezintă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, conform art.187 alin.(21). Prezentarea altor informaţii aferente impozitului unic În afară de darea de seamă, rezidenţii parcurilor IT vor prezenta următoarele informaţii aferente impozitului unic:
  • nota informativă privind plăţile salariale efectuate de către rezidenţii parcurilor IT în folosul angajaţilor. Nota în cauză se prezintă SFS anual, până la data de 25 ianuarie a anului următor anului calendaristic în care au fost efectuate plăţi în folosul angajaţilor, şi are scop informativ;
  • informaţia cu privire la plăţile salariale efectuate de către rezidenţii parcurilor IT în folosul angajaţilor, inclusiv date cu privire la numărul de luni pe parcursul cărora veniturile salariale achitate au fost impozitate prin aplicarea impozitului unic. Informaţia în cauză se prezintă de către rezidenţii parcurilor, anual, fiecărui angajat căruia i-au fost achitate plăţi salariale impozitate prin aplicarea impozitului unic, până la 1 martie a anului următor celui în care au fost efectuate asemenea plăţi.
Formularul notei de informare şi cel al informaţiei cu privire la plăţile salariale menţionate în prezentul alineat, precum şi modul de completare a acestora se aprobă de către Ministerul Finanţelor. Prin derogare de la prevederile altor acte normative, rezidenţii parcurilor IT nu vor prezenta dările de seamă, aplicate în modul general stabilit, ce ţin de raportarea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor care intră în componenţa impozitului unic în conformitate cu prevederile art. 372 alin.(1) din Codul fiscal. Dările de seamă, declaraţiile, alte rapoarte aferente impozitelor, contribuţiilor, altor plăţi obligatorii la buget care nu intră în componenţa impozitului unic în conformitate cu prevederile art. 372 alin. (2) se prezintă autorităţilor corespunzătoare în modul general stabilit. Consecinţele nerespectării regimului special de impozitare Conform art. 378 din Codul fiscal, dacă organul abilitat cu atribuţii de administrare a impozitului unic constată că rezidentul parcului IT a încălcat condiţiile regimului special de impozitare necesare pentru aplicarea impozitului unic, obligaţiile fiscale ale rezidentului, precum şi obligaţiile acestuia privind achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală vor fi recalculate în modul general stabilit începând cu luna în care a fost comisă încălcarea. Plăţile ce rezultă din recalcularea impozitelor, contribuţiilor şi altor plăţi se achită din contul surselor rezidentului parcului IT, fără a fi recalculate obligaţiile angajaţilor acestuia. Pentru încălcarea condiţiilor regimului special de impozitare necesare pentru aplicarea impozitului unic, rezidenţii parcurilor IT poartă răspundere conform titlului V din Codul fiscal. Prevederile art. 228 nu se aplică în acest caz. Dacă se încalcă termenul de achitare a impozitului unic de către rezidenţii parcurilor IT, faţă de aceştia se aplică (se calculează) majorarea de întârziere în mărimea stabilită în legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat. Majorarea de întârziere se achită la acelaşi cont trezorerial de încasări ca şi impozitul unic, cu repartizarea proporţională a acesteia pe diferite componente ale bugetului public naţional. Amenzile aplicate şi calculate nu sunt parte componentă a impozitului unic şi se achită, în modul general stabilit, la contul trezorerial de încasări, altele decât impozitul unic, conform clasificaţiei economice separate. Amintim că, modificările la Codul fiscal, prin care este reglementată activitatea parcurilor pentru tehnologia informației, au intrat în vigoare la 4 august.