Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) are, de astăzi, o nouă componență. În cadrul Adunării Generale a Procurorilor au fost aleși cinci membri permanenți și trei membri supleanți. Asta în condițiile în care, în data de 19 decembrie, expiră mandatele a 6 din cei 12 membri ai CSP, inclusiv al preşedintelului acestui organ de autoadministrare, Mircea Roşioru. Potrivit prevederilor legale, cel de-al șaselea membru al CSP va fi procurorul UTA Găgăuzia, ca membru din oficiu. Astfel, în urma alegerilor din cadrul Adunării Generale, în calitate de membri permanenți au fost aleși:
  • Inga Furtună – procuror în Secţia combatere tortură în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale - 473 de voturi;
  • Andrei Roşca – procuror-şef al procuraturii raionului Rezina - 411 de voturi;
  • Adrian Bordianu – procuror – şef al procuraturii raionului Criuleni - 377 de voturi;
  • Angela Motuzoc – adjunct-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul principal - 331 de voturi;
  • Constantin Şuşu –  procuror în procuratura raionului Sîngerei - 297 de voturi.
Cei trei membri supleanți sunt:
  • Sergiu Creţu – procuror – şef al procuraturii raionului Rîşcani - 192 de voturi;
  • Ina Fencovshi – adjunct al procurorului-şef al procuraturii raionului Briceni - 120 de voturi;
  • Eduard Varzar – adjunct al procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie - 196 de voturi.
Pentru alegerea membrilor CSP au fost tipărite 632 de buletine de vot. La votare au participa 573 de procutori. Din numărul total de buletine, care au fost acordate procurorilor prezenți la Adunare, 527 au fost validate, 45 au fost declarate nevalabile, iar un buletin a dispărut. Potrivit Legii cu privire la Procuratură, cinci membri ai CSP sunt aleși în funcție de către Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor, prin vot secret, direct și liber exprimat, după cum urmează:
  • un membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale;
  • patru membri din rândul procurorilor de la procuraturile teritoriale și de la cele specializate.
Sunt considerați aleși în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor procurorii care au acumulat cel mai mare număr de voturi la Adunarea Generală a Procurorilor. Următorii procurori de pe lista candidaților care au acumulat cel mai mare număr de voturi suplinesc funcțiile vacante în ordine descrescătoare după numărul de voturi acumulat. Candidații la funcția de membru al CSP trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să fie o autoritate recunoscută în domeniile lor de activitate. Nu pot fi membri ai CSP procurorii care au sancțiuni disciplinare nestinse și persoanele care au fost declarate vinovate de comiterea unei infracțiuni. Acuzatorii de stat, aleși în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, se detașează din funcție pe durata exercitării mandatului.