Codul contravențional ar putea fi completat cu un articol nou care prevede interzicerea exploatării vehiculului prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare. Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, se interzice exploatarea vehiculului prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare, în cazul constatării abaterilor de la condiţiile tehnice pentru admiterea în circulaţie a vehiculelor prevăzute de legislaţia în vigoare. Mai exact, proiectul prevede că plăcile cu numărul de înmatriculare se ridică în cazurile în care:
  • vehiculul este fabricat sau reutilat cu abateri de la standardele şi/sau normativele în vigoare;
  • vehiculul nu a trecut inspecţia tehnică periodică;
  • numărul de înmatriculare nu corespunde standardului stabilit;
  • vehiculul este echipat cu dispozitive luminoase şi/sau sonore speciale, fără autorizarea respectivă;
  • parbrizul sau suprafeţele de geam a portierelor din faţă sunt umbrite cu depășirea normelor admisibile ori pe acestea sunt amplasate diferite obiecte, care diminuează câmpul vizual al conducătorului.
Faptul necorespunderii stării tehnice şi utilajului vehiculului, standardelor şi normativelor în vigoare, se consemnează în procesul-verbal de inspectare tehnică a vehiculului, care se va întocmi în trei exemplare: un exemplar rămâne la persoana care a decis ridicarea plăcilor, al doilea exemplar se transmite persoanei care a preluat spre păstrare plăcile, iar cel de-al treilea exemplar se înmânează conducătorului vehiculului. Plăcile cu numărul de înmatriculare se vor restitui proprietarului, posesorului sau reprezentantului acestora imediat după înlăturarea neajunsurilor sau defectelor tehnice care au servit drept temei pentru ridicarea acestora. Amintim că, agenții de patrulare nu mai au voie să retragă numerele de înmatriculare în cazul părcării neregulamentare.