Activele ruseşti îngheţate în Belgia au generat profituri de aproape trei miliarde de euro, în timp ce statele membre UE continuă să discute ce să facă cu aceşti bani. Datele publicate de depozitarul european Euroclear arată că activele ruseşti imobilizate au generat, în perioada care a trecut din momentul în care au fost îngheţate şi până în trimestrul al treilea al acestui an, profituri de 2,9 miliarde de euro. Iar această cifră este aşteptată să continue să crească, scrie agerpres.ro.

Aceste cifre este posibil să intensifice o dezbatere la nivelul UE despre planurile vizând introducerea unei taxe pe profiturile generate de activele Băncii Centrale a Rusiei îngheţate în Belgia şi să folosească sumele strânse pentru reconstrucţia Ucrainei.

Estimările sugerează că în UE există active suverane supuse sancţiunilor în valoare de peste 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte sunt la Euroclear. Sume mai mici sunt amplasate în alte jurisdicţii din G7 şi în alte părţi.

Executivul comunitar face presiuni pentru a avansa mai rapid cu propunerile vizând taxa pe profiturile generate de activele ruseşti îngheţate, în pofida reticenţei unor state membre care vor să avanseze mai lent precum şi a îngrijorărilor exprimate de Banca Centrală Europeană.

Până la clarificarea situaţiei, Euroclear va păstra profiturile generate de activele ruseşti îngheţate. În rezultatele sale trimestriale, Euroclear a precizat că gestionarea acestor active i-a provocat costuri de 34 de milioane de euro. În plus, sancţiunile internaţionale, precum şi contramăsurile adoptate de Rusia, au afectat în mod negativ afacerile Euroclear cu 18 milioane de euro, a adăugat depozitarul.