Cei șase avocați care au fost amendați și au licențele suspendate pentru că utilizează în prezentarea lor noțiunea de ”Casă de Avocatură”, dar și pentru că postează informații juridice pe Facebook și un site care le aparține, susțin că nu au fost deocamdată informați, în mod oficial, despre decizia Comisiei de etică și disciplină a Uniunii Avocaților (CED). Aceștia spun că prin suspendarea licențelor tuturor apărătorilor din cadrul biroului nu-și vor putea asigura respectarea tuturor obligațiilor contractuale cu clienții lor. Vedeți mai jos un interviu cu Gheorghe Macovei, Managing Partner la Casa de Avocatură Macovei Enachi:

BizLaw: Domnule Macovei, ați fost informați oficial despre decizia CED?

Gheorghe Macovei: Până în prezent nu am recepționat decizia CED prin careva mijloace de comunicare e-mail, poștă, etc. Aceasta poate fi vizualizată pe site-ul Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

BizLaw: Ce o să faceți în continuare?

Gheorghe Macovei: În legătură cu dezacordul total față de decizia CED vom urma procedura legală de contestarea a acesteia mai întâi pe cale extrajudiciară, ulterior judiciară.

BizLaw: Ce părere aveți despre această decizie?

Gheorghe Macovei: Menținerea în vigoare a acestei decizii este un precedent maxim negativ pentru viitorul întregii profesii în Republica Moldova. Limitările legate de promovarea pentru avocați instituite printr-un act subordonat legii au fost interpretate maxim de restrictiv ceea ce face ca aprecierea legalității unor acțiuni a avocatului să nu fie strict reglementate de lege, dar să depindă de aprecierea subiectivă a unor persoane, ceea ce mărește excesiv dreptul discreționar al autorității disciplinare, în cazul dat CED. Orice zonă gri în cazul unei reglementări, mai ales în condițiile unor acte subordonate legii nu creează altceva decât interpretări restrictive sau extensive neîntemeiată și este domeniu perfect pentru prevalarea unei poziții subiective față de analiza obiectivă a cauzei sau circumstanțelor de fapt.

BizLaw: Cum o să vă afecteze activitatea?

Gheorghe Macovei: În prezent, activitatea avocaților licențiați vizați este afectată de suspendarea licenței, fapt care nu va permite prestarea serviciilor de asistență juridică, în special celor ce țin de prestațiile avocaților în apărarea clienților în instanțele de judecată, adică o parte mare din clientelă nu va mai putea fi asigurată cu asistența corespunzătoarea ceea ce va aduce prejudicii enorme de imagine, dar și materiale.

BizLaw: Cât este de argumentată decizia CED?

Gheorghe Macovei: Din punct de vedere al procedurii disciplinare intentate și temeiului pentru care a fost pornit aceasta nu este întemeiată de loc. La bazele sancționării disciplinare urma să fie clar indicat DREPTUL VĂTĂMAT, acel drept care a stat la baza petiției înaintate și care a fost încălcat prin acțiunile avocaților considerate drept abateri disciplinare. În afară de opinia raportorului pentru ceea ce înseamnă în viziunea ei și a celor ce au subscris - publicitatea avocaților - eu personal nu am văzut nimic relevant unei proceduri disciplinare autentice.

BizLaw: Vă mulțumesc.