Parlamentul a adoptat în a II-a lectură proiectul de Lege pentru modificarea Legii privind protecţia indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi specialităţilor tradiţionale garantate.

Potrivit AGEPI, proiectul își propune să soluționeze problemele constatate și să înlăture lacunele normative cu referire la următoarele aspecte:

Dreptul la protecție și durata protecției, pentru a asigura reglementările corespunzătoare privind condițiile primare de înregistrare a unei indicaţii geografice (IG), denumirii de origine (DO) şi specialităţii tradiţionale garantate (STG), durata protecției obținută prin înregistrare, principiul apartenenței colective a unei IG, DO, STG, excepțiile stabilite în acest sens.

Dreptul de utilizare, pentru a asigura reglementările corespunzătoare privind esența, condițiile de dobândire/încetare și durata exercitării dreptului de utilizare a unei IG sau DO, cadrul instituțional responsabil de acordarea acestuia, fiind exclusă atribuția AGEPI de a elibera certificate privind dreptul de utilizare a IG și DO.

Stabilirea cadrului instituțional necesar plasării pe piață a produselor cu IG, DO și a STG.

Modificările propuse vor delimita cadrul instituțional în:

·      autoritățile care urmează să organizeze (conform domeniilor pe care le gestionează) subsistemele de producere și plasare pe piață a produselor cu IG, DO și a STG, și

·      autoritățile care vor efectua controlul oficial nemijlocit al produselor în vederea stabilirii conformității acestora cu prevederile caietelor de sarcini.

De asemenea, vor stabili posibilitatea organismelor private (acreditate conform legii) să efectueze controlul oficial al produselor cu IG, DO și a STG.

Asigurarea cadrului normativ necesar ratificării Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona prin operarea unor modificări pe segmentul înregistrării internaționale în vederea ajustării legislației noilor completări aduse Aranjamentului de la Lisabona, prin semnarea Actului de la Geneva, care a lărgit obiectul de reglementare al aranjamentului, astfel, similar denumirilor de origine, fiind oferită posibilitatea înregistrării pe cale internațională și a IG, ca obiect distinct de protecție.

Modificările operate vor intra în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.