Buletinele de identitate provizorii, solicitate prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova, vor fi eliberate fără plata taxelor consulare și a cheltuielilor aferente. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE)

De exemplu, în Franța eliberarea buletinului de identitate provizoriu îi costă pe cetățenii moldoveni aflați acolo peste 40 de euro. Asta în timp ce documentul perfectat de Agenția Servicii Publice (ASP) pe teritoriul Republicii Moldova costă 70 de lei, adică de 10 ori mai ieftin.

Potrivit informațiilor publicate de ASP, buletinul de identitate provizoriu se eliberează cetăţenilor Republicii Moldova pentru întrebuinţare pe teritoriul ţării.

Pentru buletinul de identitate provizoriu, termenul de valabilitate se stabileşte de autoritatea emitentă şi nu poate depăşi un an. Pentru persoanele care execută o pedeapsă penală privativă de libertate și acelea care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei, buletinul de identitate provizoriu se eliberează pe termenul aflării în detenție, dar nu mai mare de 10 ani și, respectiv, pe un termen de 10 ani.

Buletinul de identitate provizoriu se eliberează cetăţenilor Republicii Moldova pentru întrebuinţare pe teritoriul ţării, în cazul:

  • persoanei care a depus cerere pentru eliberarea buletinului de identitate şi solicită un document provizoriu - pe perioada de confecţionare a acestuia;
  • persoanei care nu posedă toate documentele necesare pentru eliberarea buletinului de identitate; 
  • persoanei social defavorizate, pentru a beneficia de asistenţă socială, medicală sau juridică;
  • persoanei care nu posedă act de identitate sau acesta nu este valabil pentru efectuarea acţiunilor ce generează schimbarea sau ridicarea buletinului de identitate;
  • persoanei reţinute sau aflate în arest preventiv, stabilite fără acte de identitate, la solicitarea autorităților competente;
  • persoanei care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei;
  • persoanei care a emigrat autorizat, la solicitare;
  • cetățeanului Republicii Moldova cu vârsta peste 18 ani, aflat pe teritoriul Republicii Moldova, care în ziua desfășurării scrutinului electoral nu deține act de identitate valabil necesar pentru efectuarea votării în condițiile legii.