Mai multe acte normative ce vizează administrarea impozitelor și deducerii în scopuri fiscale a cheltuielilor vor  fi modificate. În ședința din 8 iunie, Guvernul a aprobat un proiect privind modificarea a cinci Hotărâri.

Proiectul prevede includerea unor norme ce vizează administrarea de către serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor a taxei pentru parcaj și a taxelor speciale.

De asemenea, documentul prevede ajustarea limitelor de deducere pentru transport. Astfel, cuantumul deductibil al cheltuielilor suportate pentru transportul organizat al angajaţilor/zilierilor va fi majorat de la 35 de lei până la 65 lei (în ambele cazuri, fără TVA) per angajat/zilier pentru fiecare zi efectiv lucrată. 

Adițional, proiectul aprobat prevede completarea Anexei nr. 1 din Regulamentul cu privire la determinarea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venitul persoanelor juridice şi persoanelor fizice, care practică activitate de întreprinzător, cu o prevedere nouă, în partea ce ține de permiterea spre deducere în scopuri fiscale a cheltuielilor privind amortizarea şi reparaţia mijloacelor fixe, agenţilor economici care, pe parcursul anului fiscal, obţin sau li se retrage titlul de rezident al parcului pentru tehnologia informaţiei, pentru perioada aplicării regimului de impozitare stabilit în titlul II din Codul fiscal.

Proiectul de hotărâre vizează și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1231/2018 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Modificările se referă la remedierea normelor declarate neconstituționale prin completarea cu prevederi privind achitarea diferenței de salariu personalului care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 270/2018, au asigurat interimatul unei funcții publice de conducere și au revenit la funcția exercitată anterior interimatului.

Astfel, angajaților bugetari care au activat neîntrerupt în aceeași unitate bugetară și care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, au asigurat interimatul unei funcții publice de conducere, la revenirea în funcția exercitată anterior interimatului li se va achita diferența de salariu.

O altă modificare vizează ajustarea Catalogului mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 941/2020, în vederea elaborării unui act normativ secundar la nivelul Ministerului Finanțelor, care să stabilească un Catalog al mijloacelor fixe, ce urmează a fi utilizat în scopuri de raportare financiară pentru autorităţile/instituţiile bugetare (publice).