Persoanele asigurate au mai multe beneficii decât cele neasigurate, iar pentru a obține acest statut este important ca, în cadrul angajării, să fie încheiat contract individual de muncă. Angajatorul este obligat să asigure angajatul în sistemul public de asigurări sociale, achitând contribuții, iar acesta obține astfel statutul de persoană asigurată.

Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM) a făcută publică o listă de beneficii care sunt acordate doar persoanelor asigurate.

Persoanele asigurate

Persoanele neasigurate

Asigurații care au un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani sau de cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni beneficiază de următoarele indemnizații:

Indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă:

  • primele 5 zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă se plătesc din mijloacele angajatorului,  însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic. Cuantumul lunar al indemnizației din mijloacele angajatorului se stabilește în proporție de 75% din salariul mediu al angajatului.
  • începând cu a 6-a zi calendaristică, iar în cazul  mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă – începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele  angajatorului,  indemnizația se plătește din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat (de către Casele teritoriale de asigurări sociale – CTAS).

Cuantumul lunar al indemnizației se stabilește diferențiat, în funcție de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:

  • 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
  • 70% din baza de calcul  – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
  • 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică este de 100% din baza de calcul.

Nu beneficiază

Indemnizație de maternitate

Femeile asigurate au dreptul la indemnizație de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

Indemnizația se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 zile calendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori a nașterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu 3 sau mai mulți feți, indemnizația de maternitate se acordă integral la a 24-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 182 zile calendaristice.

Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care, au fost calculate și plătite contribuții.

Indemnizația de maternitate se plătește o singură dată pentru întreaga perioadă a concediului de maternitate.

 

 

 

Nu se acordă

Indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav 

Indemnizația se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav  pînă la 10 ani, iar în cazul de maladie oncologică şi dizabilitate  – pînă la  18 ani. Indemnizația se acordă pe o perioadă de cel mult 14 zile -ambulatoriu şi cel mult 30 de zile – în staționar. În cazul în care copilul suferă de boli contagioase, este imobilizat într-un aparat ghipsat, intervenții chirurgicale, maladie oncologică, tuberculoză, SIDA, indemnizația se acordă pentru perioada integrală  a concediului medical.

Nu se acordă

Indemnizație pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină)

Indemnizația pentru carantină se acordă asiguratului căruia i s-a instituit carantina cu interzicerea de a continua activitatea, pe durata stabilită prin certificat medical.

 

Nu se acordă

Indemnizații pentru familiile cu copii

 

Indemnizație unică la nașterea copilului (pentru anul 2022)  –  10068 lei

10068 de lei

I opțiune: Indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani – 30% din baza de calcul din ultimele 12 luni pe o perioadă de 3 ani, dar nu mai puțin de 740 de lei pe lună

740 de lei până la vârsta de 2 ani

II opțiune: Indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 ani: –-60% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 1480 lei pe lună; până la vârsta de 2,2 ani -30% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 740 lei pe lună

 

Indemnizație de suport pentru creșterea copiilor până la 3 ani a copiilor gemeni – 370 de lei

370 de lei

Ajutor de șomaj

Șomerii care au stagiul de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice au dreptul la ajutorul de șomaj.

Cuantumul ajutorului:

  • 50% din venitul mediu lunar asigurat în caz de reducere a statelor de personal;
  • 40% – în alte cazuri.

Perioada de acordare:

  • 5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare între 12 luni și 10 ani;
  • 7 luni calendaristice, – 10 şi 15 ani;
  • 9 luni calendaristice – peste 15 ani.

Șomerii/ele beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă și indemnizație de maternitate

 

Nu are dreptul

Pensii:

 

Cu condiția realizării stagiului minim de cotizare de 15 ani, la împlinirea vârstelor standard de pensionare, persoana are dreptul la pensie pentru limită de vârstă

De la 1 iulie

Vârsta standard de pensionare

Stagiul complet de cotizare

 

 

Bărbați

Femei

Bărbați

Femei

2022

63 ani

60 ani

34 ani

33 ani

2023

63 ani

60 ani 6 luni

34 ani

33 ani 6 luni

2024

63 ani

61 ani

34 ani

34 ani

2025

63 ani

61 ani 6 luni

   

2026

63 ani

62 ani

   

2027

63 ani

62 ani 6 luni

   

2028

63 ani

63 ani

   
       

Formula de calcul al pensiei pentru limită de vârstă

P=1,35% x Tt x Vav ,

unde:

P – cuantumul pensiei;

1,35% – rata de acumulare pentru anii de cotizare, realizați după 1 ianuarie 1999, %;

Tt – stagiul total de cotizare, ani;

Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat.

Persoanele vârstnice care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani nu pot beneficia de pensie pentru limita de vârstă

Nu  are dreptul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Au dreptul la alocație socială de stat – 540 de lei

Pensia de dizabilitate

Asiguratul încadrat într-un grad de dizabilitate accentuată sau medie, cauzată de o afecțiune generală beneficiază de o pensie de dizabilitate dacă îndeplinește condițiile de stagiu de cotizare, în raport cu vârsta:

Vârsta la data constatării dizabilității

Stagiul de cotizare (ani)

Până la 23 de ani

2

23–29 de ani

4

29–33 de ani

7

33–37 de ani

10

37–41 de ani

13

Peste 41 de ani

15

 

 

 

 

 

 

Asiguratul încadrat într-un grad de dizabilitate severă beneficiază de o pensie de dizabilitate, a cărui durată este de cel puțin 2 ani.

Pensia de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională se stabilește indiferent de durata stagiului de cotizare

Nu beneficiază

Pensia de urmaș

Pensia de urmaș se acordă dacă persoana decedată beneficia de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii de dizabilitate.

Se stabilește:

  • copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
  • soțului supraviețuitor dacă, la momentul decesului întreținătorului sau pe parcursul a 5 ani după deces, a împlinit vârsta de pensionare sau a fost încadrat în grad sever sau accentuat de dizabilitate, a avut cel puțin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată şi nu s-a recăsătorit;
  • soțului supraviețuitor sau tutorelui (curatorului) care are în îngrijire copii sub vârsta de 3 ani ai întreținătorului decedat.

 

Nu beneficiază

Pensia anticipată pentru carieră lungă

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut de legislație. La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru carieră lungă nu se iau în calcul perioadele necontributive (serviciul militar, îngrijirea copilului, șomaj, concediul medical).

La data îndeplinirii vârstei standard, se acordă, la cerere, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive.

Persoanele care nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea dreptului la pensie de asigurări sociale de stat beneficiază de alocații sociale

 

Nu se acordă

Ajutor de deces  - 1100 de lei

1100 de lei