Parlamentul a votat pentru delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, proiectul de lege a fost susținut, în prima lectură, de 54 de deputați.

Autorii inițiativei legislative propun ca funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt să fie exercitată de Procuratura Anticorupție. Totodată, Centrul Național Anticorupție va investiga cazurile de corupție sistemică, iar corupția mică va fi investigată de organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne.

Mai exact, Procuratura Anticorupție va exercita urmărirea penală în cazurile săvârșite de Președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați CNA, conducerea SIS și ofițerii de informații și securitate.

Proiectul de lege, elaborat de un grup de lucru, creat pe platforma Ministerului Justiției, asigură implementarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu Fondul Monetar Internațional.

Documentul va fi propus spre examinate în a doua lectură în plenul Parlamentului.