Regulamentul cu privire la procedura administrativă de control a fost aprobat de către Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Potrivit autorității, scopul principal al Regulamentului este de a spori nivelul de transparență a acțiunilor CNPF prin crearea unui cadru procedural general unic, aplicabil tuturor subiecților supuși controlului de către autoritate, în limitele competențelor deținute. Respectiv, Regulamentul are caracter obligatoriu pentru participanții profesioniști la piața financiară nebancară (persoanele licențiate sau autorizate să desfășoare activități pe piața de capital, fondurile de pensii facultative și administratorii acestora) și subiecții raporturilor ce țin de controlul în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, prevăzuţi la art. 4 alin. (21) lit. b)–e) din legea-cadru.

Actul normativ este sistematizat în secțiuni, fiind structurat în două capitole: dispoziții generale și dispoziții aferente procedurii de organizare și efectuare a activității de control.

În primul capitol, se cuprind norme ce se referă la clarificarea tipologiei activităților de control: planificat, care, la rândul său, poate fi tematic sau complex, inopinat (inspecția), pe teren sau de la sediul CNPF. De asemenea, sunt specificate termenele procedurii administrative de control; statutul participanților la activitățile de control și, implicit, drepturile și obligațiile atât ale entității supuse controlului, cât și ale membrilor echipei de control. Totodată, se prevede aprobarea Metodologiei de selecție a entităților supuse controlului, în vederea transparentizării acțiunilor de planificare a activității de control.

Capitolul doi include reglementări aferente celor două etape de desfășurare a controlului: de inițiere și de desfășurare a controlului. În speță, actul normativ stipulează măsurile care urmează a fi întreprinse atât de către membrii echipei de control, cât și de către entitate, inclusiv în diverse situații ordinare (de ex., particularitățile accesului echipei de control la informațiile din sistemele informative ale entității) sau neordinare (de ex., imposibilitatea realizării controlului ca consecință a opunerii din partea entității); forma și conținutul actului cu privire la rezultatele controlului; conținutul deciziilor CNPF cu privire la rezultatele controlului și alte particularități conexe.