Guvernul consideră inoportună inițiativa legislativă prin care se propune că termenul de suplinire a capitalului social al brokerilor de asigurări și/sau de reasigurări să fie prelungit cu încă 12 luni. Un aviz în acest sens urmează să fie examinat la ședința  Executivului.

Autoritățile spun că o nouă reeșalonare a termenelor de conformare inevitabil ar genera un impact de inegalitate în raport cu participanții onești și ordonați ai pieței care au depus eforturi adecvate pentru a se conforma literei și spiritului legii. Totodată, Cabinetul de miniștri consideră ca este necesar de luat în calcul că situațiile financiare în 2019 ale acestei categorii de intermediari „neconformi” (4 din 40) sunt satisfăcătoare. Respectiv, brokerii în speță au dispus de capacitatea financiară necesară (profit nerepartizat și dividende achitate) pentru majorarea capitalului social în conformitate cu prevederile cadrului normativ.

Totuși, autorul inițiativei legislative spune că pentru Republica Moldova, alinierea bruscă la valorile europene în privinţa majorării capitalului social minim este dezastruoasă şi nu are argumentare economică. Aceste cerinţe nu doar limitează  accesul jucătorilor noi la piața de asigurări, dar pune sub semnul întrebării viabilitatea participanţilor profesioniști existenţi. Mulţi brokeri raportează afaceri mici şi exclusiv pe RCA astfel că nu au capacitatea şi nici moti­vaţia să-şi majoreze capitalul.

Potrivit unor modificări legislative, intrate în vigoare în ianuarie 2019, brokerii de asigurări și reasigurări trebuia să asigure:

  • în termen de 6 luni din data intrării în vigoare a Legii, adică în iulie 2019, un capital social de 200.000 lei;
  • într-un an după intrarea în vigoare a noilor norme, adică în ianuarie 2020, capitalul social al acestor entități trebuie să fie de minim 300.000 lei;
  • în termen de 18 luni, adică în iulie 2020, capitalul social trebuia să fie cel puțin 400.000 lei.

Ulterior, toate termenele stabilite au fost prelungite cu jumătate de an. În noua inițiativă legislativă se propune, însă, ca:

  • pragul de 300.000 lei să fie atins la 30 de luni din data intrării în vigoare a legii, adică în luna iulie 2021;
  • pragul de 400.000 lei să fie atins la 36 de luni din data intrării în vigoare a legii, adică în ianuarie 2022.