Obligația de a nu părăsi țara sau localitatea ar putea fi dispusă pentru cel mult 12 sau 24 luni, în funcție de gravitatea infracțiunilor de săvârșirea cărora persoana este invinuită. Modificările la articolul 178 din Codul de procedură penală au fost votate în lectură finală de către deputați.

Astfel, termenul de cel mult un an cumulativ se va aplica față de persoanele învinuite de săvârșirea unei infracțiuni ușoare și grave pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani. Totodată, măsura preventivă va fi dispusă pentru un termen de cel mult doi ani cumulativi învinuiților de săvârșirea unei infracțiuni de o gravitate sporită, pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea pe un termen mai mare de 12 ani. Menționăm că, aceste termene sunt similare cu cele prevăzute pentru măsura preventivă de liberarea provizorie sub control judiciar.

În cazul persoanelor cu statut de bănuit, durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi țara sau localitatea nu poate depăși termenul maxim prevăzut pentru calitatea de bănuit. Codul de procedură penală prevede că acest termen nu poate depăși trei sau șase luni, în cazul prelungirii termenului de menținere a calității de bănuit de către Procurorul general sau adjuncții săi.

Inițiativa a fost elaborată după ce magistrații de la Curtea Constituțională au spus că omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura preventivă ”obligația de a nu părăsi țara” încalcă prevederile Legii Supreme.