Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu  declarațiile făcute și răspândite în spațiul public, ce vizează viața personală ocrotită de lege a altor judecători. O declarație în acest sens a fost aprobată ultima ședință.

Declarația completă a celor patru membri, Ion Guzun, Alexandru Postica, Tatiana Ciaglic, Nina Cernat, este redată mai jos:

”Reieșind din prevederile art. 11 alin. (1) lit. (b) al legii nr. 947 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii din 19 iulie 1996, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de organ de autoadministrare judecătorească, este obligat să asigure ocrotirea drepturilor și libertăților magistraților, a onoarei și demnității lor, în condițiile legii.

Constatăm că, în spațiul public au fost răspândite informații tendențioase în raport cu candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, aceștia fiind supuși unui linșaj public. Aceste acțiuni sunt întreprinse cu referire la doi candidați care au promovat evaluarea Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia Pre-vetting). Reținem că gravitatea afirmațiilor lansate, precum şi impactul public al acestora sunt de natură să aducă atingere reputației profesionale a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Precizăm că, legislația în vigoare sancționează un asemenea comportament. Potrivit Codului de etică și de conduită profesională al judecătorului, principiile de etică și conduită profesională pentru judecători sunt: independența, imparțialitatea, integritatea, profesionalismul, corectitudinea, colegialitatea, confidențialitatea și transparența, ce vor servi ca o sursă de informare pentru judecători și justițiabili. Conform art. 5 alin. (1) al aceluiași document, judecătorul va respecta cele mai înalte standarde de integritate și responsabilitate pentru a asigura încrederea societății în instanțe. Totodată, În acord cu principiul profesionalismului, judecătorul trebuie să se abțină de la orice comportament, acțiune sau manifestare care ar putea prejudicia încrederea publicului în sistemul judecătoresc. În final, judecătorul nu poate denigra în public probitatea profesională şi morală a colegilor săi.

Consiliul notează că acțiuni, cum ar fi culegerea ilegală sau răspândirea cu bună-știință a informațiilor ocrotite de lege despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consimțământul ei, se sancționează de lege.

Consiliul va iniția din oficiu demersuri de apărare a independenței judecătorilor și a sistemului judiciar. Consiliul intenționează să își sporească capacitatea de a reacționa prompt pentru a apăra judecătorii împotriva oricărui act ce le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea, ar crea suspiciuni cu privire la acestea sau ar fi de natură să aducă atingere reputației lor profesionale”.