Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îndeamnă toți judecătorii să comunice despre acțiunile ilegale, ce ar putea fi întreprinse de factorii de decizie, nu peste 2-3 ani, de la comiterea acestora, dar îndată ce au avut loc astfel de tentative.

Îndemnul a fost lansat după ce în ședința Plenului CSM din 23 iulie a fost examinată declarația unor judecători din Judecătoria Chișinău, adresată Consiliului, prin care aceștia au menționat că CSM, în calitatea sa de garant al independenței sistemului judecătoresc, are obligația să denunțe public atacurile asupra judecătorilor prin elucidarea și înlăturarea provocărilor cu care se confundă sistemul, având în vedere percepția ce planează în prezent în societate că unii judecători adoptă hotărâri sub influența anumitor factori, fapt ce afectează credibilitatea actului de justiție.

Tot atunci s-a menționat că judecătorii sunt pregătiți să susțină și să contribuie la schimbările și rеfоrmеle, inițiate de Consiliu, depunând mахimă diligență în ехеrсitаrеа atribuțiilor constituționale pentru schimbarea situației, neadmițând ingerințe în activitate și cultivând o cultură a independenței.

Totodată, s-a reiterat necesitatea reformei în sistemul judecătoresc cu asigurarea independenței judecătorilor, acțiunile CSM urmând a fi întreprinse în limitele câmpului legal, obiectiv și transparent.

La fel, în ședința Plenului CSM a fost prezentă judecătoarea Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău, care a menționat că susține Declarația comună a judecătorilor totodată accentuând că prezintă și un apel din nume propriu, prin care a criticat CSM, accentuând că Consiliul urma să întreprindă măsuri în vederea apărării independenței judecătorilor până la schimbarea guvernării.

Magistratul consideră că persoanele înlăturate de la funcțiile administrative prin Hotărârea CSM din 25 iulie urmează să demisioneze și să plece din sistemul judecătoresc, pe motiv că prin activitatea lor au comis abuzuri, denigrând imaginea sistemului judecătoresc. Totodată, membrii CSM urmează să-și dea demisia din cauza că au admis ca aceștia să comită aceste abuzuri.

Judecătoarea a declarat că nu-i este frică să facă aceste declarații, deoarece nu-i este frică să fie independentă.

Urmare a declarațiilor făcute de judecători în ședința publică a Plenului CSM, Consiliul consideră necesar să facă public Apelul vizat, prin care se reiterează că activitatea și atribuțiile Consiliului sunt strict reglementate prin Legea nr. 947/19 iulie 1996  cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

”Este indiscutabil că judecătorii trebuie să fie protejați de orice influență nejustificată din exterior. Totodată, Legea nr. 544 din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului, stabilește clar atât drepturile cât și obligațiile judecătorilor, una dintre ele fiind declararea actelor de corupție şi actelor conexe acestora, faptele de comportament corupţional, care i-au devenit cunoscute în exercitarea atribuțiilor de serviciu. (art.15 alin. (1) lit. f1). Această obligație se conține și în Legea integrității nr. 82 din 25.05.2017. Judecătorului nu trebuie să-i fie frică să facă astfel de sesizări. Se teme doar acel care este vulnerabil, pentru ce  urmează să-și dea demisia”, se menționează în declarația CSM.

Consiliul mai precizează că obligația fiecărui judecător, prin prisma statutului de demnitate publică pe care o deține, cât și a statutului de simplu cetățean, este de a sesiza CSM de fiecare dată, prompt și necondiționat, când au apărut tentative de a fi influențat, mituit, atacat, supus presiunilor. CSM precizează că astfel de comunicări nu au fost înregistrate, cu excepția judecătorului Mihai Murguleț.

În acest context, CSM ”îndeamnă toți judecătorii să se conformeze acestor obligațiuni și să comunice despre acțiunile ilegale, ce ar putea fi întreprinse de factorii de decizie, alte persoane, nu peste 2-3 ani, de la comiterea acestora, și nu de la înaltele tribune precum și în baza unor motive personale, dar îndată ce au avut loc astfel de tentative”.

În declarație se mai spune că ”fiecare judecător, trebuie să înțeleagă și să conștientizeze faptul că independența judecătorilor nu trebuie apărată de cineva din afară, nu trebuie cerșită, independența este garantată prin Constituţia Republicii Moldova şi legile naţionale. Astfel, în activitatea desfăşurată, judecătorii trebuie să dea dovadă de un comportament corect, demn de statutul înalt deţinut, prin adoptarea de hotărâri legale, înțelese de toți cetățenii,  prin acțiuni, și exemple proprii și prompte, prin stima față de justițiabili și cetățeni. În alte condiții imaginea sistemului judecătoresc nu va putea fi redobândită. Membrii CSM sunt aceiași judecători, aleși de Adunarea generală a judecătorilor, care au aceleași obligațiuni”.

Totodată, CSM aduce la cunoștință tuturor judecătorilor și societății că, atât puterile legislativă, executivă, cât și Președintele țării au asigurat Consiliul că, prin prisma prevederilor Constituției - Puterea judecătorească este una independentă și că nu se va  admite și nu se va tolera nici o imixiune în justiție și în activitatea Consiliului, care în calitatea sa de organ de autoadministrare judecătorească, are obligația să facă ordine în sistem, cu respectarea prevederilor legale, în raport cu aceste autorități. Consiliul având doar obligația de conlucrare, în vederea restabilirii statului de drept.

Cu referire la solicitarea Victoriei Sanduța cu privire la demisia membrilor CSM, Consiliul reiterează că în Recomandarea sa din a 8-9 martie 2013 Comisia de la Veneția s-a pronunțat în favoarea imunității pentru membrii Consiliului Superior, accentuând că acordarea imunității membrilor Consiliului garantează independența lor și le permite să-și desfășoare activitatea fără a fi nevoiți să se apere în mod constant ei înșiși, de exemplu, împotriva acuzațiilor nefondate și vexatorii.