Ministrul Justiției ar putea avea dreptul să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor și Adunarea Generală a Procurorilor. Prevederea este stipulată într-un proiect de lege, înregistrat în Parlament.

Mai exact, inițiativa prevede că în cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe motiv de expirare a mandatului membrilor săi, lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență, în condițiile Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției.

Proiectul mai prevede că dacă Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea generală repetată poate fi convocată în cel mult două săptămâni de la data convocării primei și aceasta este deliberativă dacă la ședință participă mai mult de 1/3 din judecătorii în exercițiu.

Procesele-verbale privind rezultatele alegerilor în Consiliul Superior al Magistraturii și colegiile sale specializate se întocmesc separat de către comisia specială şi se semnează de preşedintele şi secretarul comisiei. Rezultatele alegerilor se validează prin hotărârea comisiei speciale. Hotărârea se adoptă prin vot deschis.

Prevederi similare urmează să fie aplicate și în cazul convocării Adunării Generale a Procurorilor.