În ”Monitorul oficial” a fost publicat și a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Finanțelor cu privire la modificarea Ordinului cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate și a Instrucțiunii cu privire a modul de completare a formularului, scrie monitorul.fisc.md.

Astfel, Forma IPC21 va fi completată cu Tabelul nr. 1.1 Suma impozitului pe venit calculat în cazul distribuirii/achitării dividendelor, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți, aferent profitului obținut în perioadele fiscale 2023 – 2025 inclusiv (Tabelul nr. 1.1). Totodată, în Anexa nr. 2 la OMF nr. 94/2020, compartimentul II ”Modul de completare a Declarației”, este completată cu un nou compartiment care va reglementa modul de completare a Tabelului nr.1.1.

Conform ordinului intrat în vigoare, Tabelul nr.1.1 se completează la determinarea impozitului pe venit în cazurile distribuirii/achitării dividendelor, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți, aferent profitului obținut în perioadele fiscale 2023-2025 inclusiv, conform art.87 alin.(11) din Codul fiscal.

Se concretizează că tabelul nominalizat nu se completează de către întreprinderile individuale, gospodăriile țărănești, rezidenții zonelor economice libere, rezidenții Portului International Liber ”Giurgiulești”, rezidenții Aeroportului International Liber ”Mărculești”, rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației, agenții economici care aplică regimul fiscal stabilit în cap. 71 şi agenții economici care desfășoară activități financiare şi de asigurări prevăzute în secțiunea K a Clasificatorului activităților din economia Moldovei.

Completările stabilesc că în col.2 se va reflecta perioada fiscală în care s-a obținut profit și nu poate fi alta decât una dintre perioadele fiscale 2023, 2024 sau 2025; în col.3 – suma profitului net determinat conform situațiilor financiare pentru perioada de gestiune în care s-au distribuit/achitat dividendele, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote-părți; în col.4 - suma dividendelor distribuite/achitate, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote-părți; în col.5 - prorata care se determină ca raport dintre valoarea dividendelor distribuite/achitate (înainte de reținerea impozitului pe venit) și valoarea totală a profitului net reflectat în situațiile financiare pentru perioada fiscală în care s-a distribuit/achitat dividende (col.4/col.3). Prorata, după cum prevăd completările intrate în vigoare, se aproximează, conform regulilor matematice, până la două semne după virgulă.

Totodată, Modul de completare a Declarației IPC21 prevede că în col.6 urmează a fi reflectată suma impozitului pe venit calculat aferent perioadei de gestiune care reprezintă indicatorul reflectat în rând. 170 din Declarația forma VEN12; în col.7 - suma impozitului pe venit calculat, conform art.87 alin.(11) Cod fiscal, pasibil reflectării în fișa personală a contribuabilului, care se determină ca produsul dintre prorata indicată în col.5 și suma impozitului pe venit calculat aferent perioadei de gestiune (indicatorul din rând. 170 din Declarația forma VEN12).

În altă ordine de idei, ordinul intrat în vigoare conține redacția nouă a Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate care se utilizează la completarea Declarației IPC21. Astfel, Clasificatorul în versiunea publicată a fost completat cu o nouă categorie a persoanei asigurate, categoria 15511 ”persoană care a prelungit concediul paternal”. Necesitatea introducerii unei noi categorii a intervenit în contextul ultimelor modificări operate în actele normative în vigoare cu privire la modul de acordare a concediului paternal.