Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) nu susține modificarea și completarea Regulamentului sanitar privind supravegherea sănătății persoanelor expuse acțiunii factorilor profesionali de risc.

Patronatele afirmă că intenția autorităților de a extinde categoriile de salariați care cad sub supravegherea sănătății salariaților nu poate fi susținută. Asta deoarece orice cetățean care participă, în mod obligatoriu, la formarea fondului de asigurare obligatorie de asigurări medicale (inclusiv angajații) este în drept să primească asistența în volumul prevăzut de Programul unic (Legea 1585/1998). Extinderea categoriilor de salariați este o încercare de a transfera responsabilitatea financiară de pe Fondurile de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală pe fondurile angajatorului.

Patronatele mai spun că inițiativa vine să descurajeze angajatorul să investească în îmbunătățirea sau menținerea calității locurilor de muncă, echipamentului de muncă inofensiv, echipamentului individual de muncă etc., sistemul securității și sănătății devenind unul foarte costisitor. CNPM mai spune că în afară de plata pentru serviciile medicale angajatorul suportă cheltuieli necesare de menținere a salariului în perioada realizării supravegherii sănătății angajaților și în această perioadă activitatea întreprinderilor este sistată parțial sau integral, ceea ce presupune lipsă de producere sau prestare de servicii.

O problemă constă și precauția salariaților de a vizita instituțiile medico-sanitare pe perioada pandemică, dar și imposibilitatea de a impune subalternii de a realiza acest pas, chiar și în pofida prevederilor Codului muncii.

Reprezentanții mediului de afaceri mai menționează că extinderea categoriilor de salariați care cad sub supravegherea sănătății salariaților alimentează și mai mult conflictul de interese care apare între funcția de control de stat și serviciile de măsurare a parametrilor de mediu prestate contra plată de către Agenția Națională de Sănătate Publică. Mecanismul realizării acestui conflict se implementează prin completarea de către angajator pentru fiecare loc de muncă/angajat a Fișei de identificare/evaluare a factorilor de risc profesional, care la rândul său, nu poate fi completată fără a realiza măsurările instrumentale a factorilor de risc asociate mediului de muncă și la aceste servicii Agenția Sănătate Publică deține cotă dominantă de piață.