Persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independentă urmează să depună Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2021 până în 25 martie.

Declarația urmează a fi depusă la Serviciul Fiscal de Stat, în mod electronic sau pe suport de hârtie.

SFS precizează că persoanele juridice rezidente, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, formele organizatorice rezidenţi cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, reprezentanţa permanentă a nerezidentului în Republica Moldova, sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului.

SFS reamintește că, începând cu perioada fiscală 2021, a fost revizuită cota de impunere a veniturilor persoanelor care practică activitate profesională în sectorul justiţiei cu statut de persoană fizică de la 18% la 12%.

De asemenea, pentru agenții economici – subiecți ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM), începând cu 2021 a fost suplinită lista veniturilor neimpozabile cu:

  • mijloacele financiare obținute sub formă de grant prin intermediul programelor aprobate de Guvern;
  • veniturile persoanelor juridice obținute în urma valorificării surselor financiare externe în cadrul granturilor internaționale ce țin de dezvoltarea învățământului și cercetării.

Totodată, agenţii economici sunt obligaţi să achite impozitul pe venit în rate, nu mai târziu de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie ale anului fiscal.

Întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier), dispun de dreptul de a achita impozitul în două etape: 1/4 din suma– până la 25 septembrie şi 3/4 din această sumă – până la 25 decembrie ale anului fiscal.

Agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, precum și persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente achită impozitul pe venit la buget, în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.