Piața muncii din Republica Moldova trebuie să fie liberalizată pentru a fi mai atractivă pentru angajați. Necesitatea a fost enunțată de autorități, care au creat un grup de lucru special pentru stimularea pieței muncii.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrați oficial peste o sută de mii de oameni apți de muncă neangajați. Totodată, autoritățile spun că studenții la fel pot fi atrași în câmpul muncii, inclusiv a celor cu permise de ședere provizorii pe durata desfășurării studiilor.

Totuși, reprezentanții comunității de afaceri spun că legislația națională trebuie adaptată noilor realități. Mai exact, e nevoie de înlăturat restricțiile și plafonarea aplicate actualmente străinilor în procesul de obținere a dreptului de ședere provizorie.

Totodată, în cadrul grupului de lucru creat s-a discutat despre necesitatea identificării soluțiilor pentru a asigura accesarea pieței muncii din Moldova a  refugiaților. În prezent, în țara noastră sunt circa 100 de mii de refugiați ucraineni.

O oportunitate pentru a liberaliza piața muncii din Moldova este și reglementarea muncii prin agent de muncă temporară, muncă prestată de un salariat temporar care a încheiat un contract individual cu un agent de muncă temporară și care este pus la dispoziția solicitantului pentru a lucra temporar sub supravegherea și conducerea acestuia.

Potrivit Consiliului Economic, care asigură secretariatul grupului de lucru, membrii desemnați, reprezentanți ai comunității de afaceri și ai instituțiilor statului, urmează să analizeze cadrul normativ și datele statistice privind piața muncii din Moldova, motivele deficitului forței de muncă, impedimentele care stau în calea eliminării acestui deficit și să vină cu recomandări privind modificarea cadrului normativ în acest sens.