În orice notificare a unei concentrări economice către Consiliul Concurenței, obiectivul principal al companiilor este obținerea aprobării tranzacției. Totuși, întreprinderile trebuie să acorde o atenție deosebită și procesului de notificare propriu-zis și colaborării cu Consiliul Concurenței. În acest scop, părțile implicate sunt obligate să dezvăluie cu bună-credință informațiile necesare pentru evaluarea concentrării. În caz contrar, întreprinderile riscă să fie sancționate conform Legii concurenței.

La data de 28 februarie 2023, Plenului Consiliului Concurenței a emis Decizia Nr. DCE - 18/21-03 din 28.01.2022 în privința SC ,,Alimer-Comerț SRL.[1]

Pe parcursul anilor 2019-2021, Compania SC ,,Alimer-Comerț" SRL a depus cinci formulare de notificare la Consiliul Concurenței. Autoritatea a constatat că întreprinderea a furnizat informații inexacte, incomplete, care induc in eroare în notificare sau completarea acesteia, fiind omise informații importante pentru procesul de evaluare a concentrării. Deci, în perioada 2019-2021, întreprinderea a prezentat în mod vădit și sistematic informații eronate Consiliului Concurenței. În consecință, SC ,,Alimer-Comerț" SRL a fost amendată cu 71.932 de lei.

Aceste încălcări rezultă din următoarele obligații impuse părților care notifică o concentrare economică:

  1. Întreprinderile sunt obligate să furnizeze informații exacte și complete atunci când răspund la solicitările Consiliului Concurenței de a furniza informații (art. 68 alin. (1), lit. a) din Legea concurenței).
  2. Întreprinderile sunt obligate să furnizeze informații exacte și complete într-o notificare sau completare a acesteia (art. 68 alin. (1), lit. b) din Legea concurenței).

Amenda pentru astfel de încălcări ale normelor de procedură ale legislației concurențiale poate constitui:

  • până lă 0,15% din cifra totală de afaceri, pentru faptele de gravitate mică;
  • de la 0,15% până la 0,25% din cifra totală de afaceri, pentru faptele de gravitate medie;
  • de la 0,25% până la 0,45% din cifra totală de afaceri, pentru faptele de gravitate mare.

Dat fiind faptul că, în conformitate cu datele publice[2] cifra de afaceri a ,,Alimer-Comerț" SRL pentru anul 2020 este de 414,97 mln MDL, iar amenda aplicata este de 71.932 de MDL, deducem că aceasta constituie 0.02% din cifra totală de afaceri. Deci, această faptă a fost considerată drept fiind de gravitate mică

Decizii similare pot fi observate și la nivel european. Pentru prima dată,[3] Comisa Europeană a adoptat o decizie prin care a impus amenzi unei societăți pentru furnizarea de informații incorecte în cazul concentrării Facebook/WhatsApp.

Atunci când Facebook a notificat achiziția WhatsApp în 2014, aceasta a informat Comisia despre faptul că nu va putea să stabilească o asociere automată între conturile utilizatorilor Facebook și conturile utilizatorilor WhatsApp. Compania a declarat acest lucru atât în formularul de notificare, cât și într-un răspuns la o solicitare de informații din partea Comisiei. Totuși, în august 2016, WhatsApp a anunțat actualizări ale condițiilor și ale politicii de confidențialitate, inclusiv posibilitatea de a corela numerele de telefon ale utilizatorilor WhatsApp cu identitățile utilizatorilor Facebook.

Astfel, Comisia a constatat că, contrar declarațiilor Facebook în cadrul procesului de evaluare a concentrării din 2014, posibilitatea tehnică de a corela automat identitățile utilizatorilor Facebook și WhatsApp exista deja în 2014 și că personalul Facebook era conștient de o astfel de posibilitate. Drept rezultat, Comisia a amendat Facebook cu 110 milioane de EURO