Creditorii și/sau finanțatorii producătorului eligibil mic vor putea să înlocuiască producătorul cu o nouă entitate. Regulamentul privind confirmarea statutului de producător eligibil mic ar putea fi modificat. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prezentat pentru consultări publice noua versiune a documentului. Potrivit autorității, adoptarea documentului va rezolva problemele cu care se confruntă producătorii eligibili mici pe parcursul deținerii statutului de producător eligibil mic.

Astfel, printre problemele identificate este pierderea statutului de producător eligibil mic în cazul în care după adoptarea hotărârii de confirmare a statutului de producător eligibil mic, acesta intenționează să înstrăineze centrala electrică construită. ANRE precizează că atât timp cât un alt întreprinzător individual sau persoană juridică ar putea prelua centrala electrică pusă în funcțiune, Regulamentul în versiune nouă va permite această acțiune cu condiția ca la solicitarea cumpărătorului centralei electrice, Agenția confirmă statutul de producător eligibil mic pentru acesta.

În aceeași ordine de idei, în cazul în care un producător eligibil mic la etapa depunerii cererii deține o situație financiară oportună pentru construcția centralei electrice pentru capacitatea electrică pe care o solicită, luând în calcul și posibilitatea de accesare a creditelor, iar ulterior nu-și poate onora obligațiile, creditorii și instituțiile financiare sunt nevoiți să preia centrala electrică însă nu au posibilitate de a înlocui producătorul eligibil cu o nouă entitate. Această situație reprezintă un risc major pentru creditorii și/sau finanțatorii să ofere credite pentru eventualii producători eligibili, de aceea în Regulamentul în redacție nouă se propune posibilitatea ca creditorii și/sau finanțatorii producătorului eligibil mic să înlocuiască producătorul cu o nouă entitate, depunând la Agenție o solicitare de modificare a hotărârii ANRE cu privire la confirmarea statutului de producător eligibil mic.

O altă noutate vizează imposibilitatea modificării anumitor aspecte ce țin de construcția centralei electrice față de cele prezentate la etapa depunerii cererii de confirmare a statutului de producător eligibil mic. Această situație presupune cel mai adesea necesitatea modificării terenului și/sau a avizului de racordare din cauza apariției unor motive tehnice, spre exemplu:

•        terenul pe care urmează a fi amplasată centrala electrică fotovoltaică are o pantă orientată împotriva soarelui, astfel încât capacitatea maximă care poate fi obținută de pe terenul dat scade față de cea prognozată;

•        în urma analizei soluției de racordare de către producătorul eligibil mic, acesta a identificat un alt teren pe care este posibilă construcția centralei electrice cu costuri mai mici ce ține de instalația de racordare;

•        necoordonarea proiectului centralei electrice din cauza refuzului autorității publice locale de a emite autorizația de construcție.