Sesizările care vor fi adresate Curții Constituționale vor trece testul admisibilității. Cel puțin asta prevede un proiect al noii legi cu privire la Curtea Constituțională, care urmează să fie discutat în Guvern. Noua lege ar urma să comaseze reglementările Legii nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituţională cu prevederile Codului jurisdicției constituționale nr. 502/1995, iar ulterior cele două legi să fie abrogate.

Potrivit proiectului, admisibilitatea sesizărilor se va examina de plenul Curții Constituționale fără participarea părților, în conformitate cu prevederile regulamentului Curții Constituționale.

Noua lege urmează să enumere în mod exhaustiv temeiurile de inadmisibilitate. Astfel, sesizările urmează a fi declarate inadmisibile în cazul în care:

  • soluționarea sesizării nu ține de competența Curții Constituționale;
  • există o hotărâre/decizie a Curții Constituționale având ca obiect prevederil contestate;
  • normele contestate au fost modificate sau abrogate;
  • sesizarea este vădit nefondată.

Noile propuneri au la bază creșterea continuă a numărului sesizărilor adresate Înaltei Curți, fapt pentru care se dorește o atenție mai mare către mecanismul de triere în cadrul procedurii de admisibilitate a sesizării. Și asta pentru a păstra în limite raționale volumul de lucru pus în sarcina Curții Constituționale.