Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova nu susține și se pronunță împotriva propunerii privind completarea art. 118 din Codului muncii prin care se propune ca zilele de concediu nefolosite timp de doi ani să fie stinse automat. Adoptarea acestei modificări la Codul muncii, va provoca înaintarea unei sesizări la Curtea Constituțională în vederea examinării constituționalității acesteia, spun sindicatele.

Nota informativă la proiect nu conține nici un argument fondat, menționează sindicaliștii. Aceasta nu se bazează pe cazuri sau situații concrete, provocate de aplicarea justă a prevederilor în vigoare ale art. 118 din Codul muncii, care ar condiționa necesitatea completării propuse.

Faptul că unii angajatori nu respectă prevederile alin. (1) al art. 118 din Codul muncii, este cunoscut din mai multe adresări ale salariaților către organele sindicate. Acest fapt, ar putea avea drept urmare doar amendarea legislației în vederea responsabilizării (sancționării) angajatorului pentru neacordarea anuală,  a concediilor de odihnă, dar nu lipsirea salariaților de dreptul la aceste concedii.

Potrivit avizului sindicatelor, autorii propunerii nu au luat în considerare reglementările legale în domeniul muncii, care stabilesc că:

  • salariații au dreptul la protecția muncii, care cuprinde inclusiv concediul de odihnă plătit;
  • asigurarea dreptului fiecărui salariat la concediul anual de odihnă, constituie drept principiu de bază al reglementării raporturilor de muncă ce reiese din normele dreptului internațional și din cele ale Constituției Republicii Moldova;
  • salariatul are dreptul la odihnă, inclusiv prin acordarea concediilor anuale plătite;
  • dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toți salariații. Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări;
  • concediul de odihnă anual se acordă salariatului în temeiul ordinului emis de angajator;
  • programarea concediilor de odihnă anuale pentru anul următor se face de angajator, de comun acord cu reprezentanții salariaților, până la sfârșitul fiecărui an calendaristic. Programarea concediilor de odihnă anuale, se aduce la cunoștința salariaților, sub semnătură sau prin altă modalitate care permite confirmarea recepționării/înștiințării, în termen de 10 zile lucrătoare de la data aprobării;
  • în caz de suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, salariatul are dreptul la compensarea tuturor concediilor de odihnă anuale nefolosite.

Adoptarea proiectului ar putea avea drept urmare stabilirea unor prevederi ale legislației naționale contradictorii sau incompatibile cu standardele internaționale în domeniul muncii, ratificate de Republica Moldova, care garantează tuturor salariaților dreptul la un concediu de odihnă anual plătit și nu admit în niciun fel așa zisa ”stingere” a concediilor de odihnă anuale nefolosite. Mai multe detalii pot fi găsite aici.