Din 1 ianuarie 2022, taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă, numită și ”taxa de lux”, achitată în Fondul de susținere a populației ar putea fi redusă de la 2,5% la 1,5% din venitul obținut. O măsură în acest sens se regăsește în proiectul de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, examinat de Parlament. Inițiativa a stârnit opinii diferite în rândul sindicatelor, patronatelor și asociațiilor de business.

Confederația Națională a Patronatului din Moldova propune ca această taxă să fie redusă, începând cu anul 2021, cu 0,5 p.p., până la anularea completă. În context, patronatele propun și excluderea taxei de portabilitate achitată în Fondul de susținere a populației. Aceasta este în mărime de 50 la sută din plata lunară de operare, administrare şi întreţinere a bazei de date centralizate pentru implementarea şi realizarea portabilităţii numerelor.

În același timp, Asociația Investitorilor Străini a solicitat ca micșorarea propusă de Guvern să intre în vigoare din ianuarie 2021, și nu din ianuarie 2022, cum prevede proiectul. Anterior, Asociația a declarat că această taxă este discriminatorie şi inechitabilă, limitând investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice.

De altă părere sunt, însă, sindicatele. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova spune că nu susține măsura aprobată de Executiv. În avizul dat proiectului, sindicaliștii spun că taxa constituie o sursă de venit importantă a Fondului de susținere a populației, care este utilizat exclusiv pentru finanțarea programelor cu destinație specială în domeniul asistenței sociale, finanțarea serviciilor sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale în condițiile stabilite de Guvern, precum și pentru finanțarea cantinelor de ajutor social. Reducerea veniturilor fondului ar avea un impact nefast asupra populației din categoria social-vulnerabilă.

Menționăm că taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă este, în prezent, în mărime de 2,5 la sută din venitul obținut din vânzările aferente acestor servicii. Această taxă a fost introdusă în anul 2000, fiind considerată o ”taxă de lux”. Conform unor calcule anterioare, aceste plăți ajung la 80 milioane lei anual.

Sursele de finanțare a Fondului de susținere a populației sunt:

  • taxa de portabilitate, în mărime de 50 la sută din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor;
  • taxa aeroportuară, în mărime de 50 la sută din suma acumulată lunar din tariful pentru modernizarea aeroportului;
  • taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă, în mărime de 2,5 la sută din venitul obținut din vânzările aferente acestor servicii;
  • transferurile obținute din plata suplimentară obligatorie în cuantum de 0,1 la sută din suma achitată la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine în numerar și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar la casele de schimb valutar și la băncile licențiate care desfășoară activitate de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, inclusiv prin intermediul aparatelor de schimb valutar;
  • sponsorizări și alte încasări care nu contravin legislației.