Deputații propun introducerea expresă a unui temei suplimentar de refuz în acordarea asistenței juridice calificate. Astfel, în cazul în cazul în care solicitantul deja beneficiază, pe aceeași cauză, de asistență juridică calificată garantată de stat sau de asistență juridică acordată de un avocat în bază de contract  acesta nu va mai putea beneficia de asistență juridică calificată. Prevederea este stipulată într-un proiect de lege, care a fost înregistrat în Parlament.

Deputații afirmă că vederea înlăturării solicitărilor abuzive prin care se cere acordarea asistenței juridice calificate garantate de stat, pentru persoanele care deja beneficiază, pe aceeași cauză, de asistență juridică – este necesară stipularea expresă a temeiului de refuz în acordarea asistenței juridice calificate pentru aceste ipoteze procesuale. Or, odată ce persoana deja beneficiază de asistență juridică pe o anumită cauză, acordarea suplimentară a unui avocat este nejustificată și improprie.

Autorii inițiativei spun că în așa mod vor fi eliminate atât solicitările abuzive în acordarea asistenței juridice garantate de stat, cât și, în special, tergiversările procesual-penale.

Deputații menționează că această prevedere nu va afecta în nici un mod instituția înlocuirii apărătorului, care va fi în continuare aplicabilă conform art. 70 din Codul de procedură penală nr. 122/2003, precum și art. 27 alin. (4) din Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat.