Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, deși a fost votată în lectură finală încă la 29 iulie. Legea a fost promulgată de președintele Nicolae Timofti la 26 august. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a legii, vor fi eliberați 1700 de deținuți.

Zilele trecute, organizația Promo-LEX a publicat un infografic în care a prezentat cheltuielile generate de întârzierea publicării legii – 6,8 milioane de lei din bani publici. Potrivit lor, întârzierea publicării legii în Monitorul Oficial, a costat statul peste 200 de mii de lei zilnic.

Ca reacție la infograficul publicat de Promo-LEX, Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Președintelui, s-a arătat surprins de aceste calcule. „Însăși adoptarea unei legi de amnistie nu este o obligație a Parlamentului! O asemenea lege putea fi votată (sau nu) cu ocazia aniversării a 30 sau a 50 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, dar nu 25. Despre ce vorbim? În mod normal, toți știu că hoții trebuie să stea la închisoare. Pentru orice eventualitate, întrebați victimele infracțiunilor”, a scris Păduraru pe o rețea de socializare. Opinia acestuia a creat discuții contradictorii. Potrivit juriștilor Promo-LEX, legea trebuia publicată imediat în Monitorul Oficial, pentru a putea fi pusă în aplicare. Cel mai important argument, cel invocat și de autorități la elaborarea legii, este suprapopularea închisorilor. Potrivit datelor Ministerului Justiției, în penitenciarele din Republica Moldova s-ar afla peste 8.200 de deținuți, dintre care peste 2.000 sunt în arest preventiv. Consiliul Europei a atras atenția într-un studiu, despre problema suprapopulării închisorilor și necesitatea indentificării unor soluții imediate.