Legea pentru aderarea Republicii Moldova la Convenţia privind acordurile de alegere a forului a fost publicată în Monitorul Oficial din 12 ianuarie și este în vigoare.

Convenția garantează îndeplinirea a trei elemente-cheie:

  • instanța aleasă prin acordul de alegere a forului trebuie să soluționeze cauza, atunci când o astfel de acțiune este introdusă în fața sa;
  • orice altă instanță în fața căreia este introdusă acțiunea trebuie să refuze soluționarea acesteia;
  • hotărârea instanței alese trebuie să fie recunoscută și executată.

Astfel, anume în privința acestor aspecte urmează a fi operate modificări subsecvente în legislația națională, astfel încât să corespundă normelor Convenției.

Autoritățile menționează că având în vedere faptul reglementării de către Convenție a raporturilor internaționale de alegere exclusivă a forului, prin intermediul încheierii de acorduri în materie civilă sau comercială și determinării competenței instanței judecătorești la judecarea cauzelor civile cu element de extraneitate, devine imperioasă necesitatea înlăturării neconcordanțelor de reglementare. Mai exact, în vizor sunt în Capitolul XLI Competenţa instanţelor judecătoreşti ale Republicii Moldova în procese cu element de extraneitate și Capitolul XLII Recunoaşterea şi executarea hotărîrilor judecătoreşti şi hotărârilor arbitrale străine din Codul de procedură civilă.

Scopul acestui instrument internațional este de a eficientiza raporturile juridice de ordin comercial și economic la nivel interstatal. Obiectivul primordial al acestei Convenții este să confere părților implicate în acordurile între întreprinderi și în litigiile internaționale o mai mare securitate și predictibilitate juridică, prin crearea unui mecanism opțional de soluționare a litigiilor.