Laboratorul de identificare a ADN-ului este cu un pas mai aproape de a fi creat. Parlamentul va examina, în lectură finală, proiectul cu privire la înregistrarea genetică judiciară, prin care se propune implementarea unei baze de date, în care să fie păstrate informațiile. Pentru crearea acestei baze sunt necesare în jur de 3,5 milioane de euro, iar testul ADN va fi făcut nu doar de către cei care vor încălca legea, dar și de medici sau pompieri. Informaţiile despre persoane se vor păstra diferit, în funcţie de caz. Datele se vor păstra în baza de date a MAI până când persoana va împlini 80 de ani sau după 25 de ani de la prelevarea lor. Potrivit documentului, baza de date ADN va permite oamenilor legii să identifice infractorii, persoanele dispărute sau decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masă, a infracţiunilor de omor sau a actelor de terorism. Anual, costurile de întreținere a laboratorului vor ajunge la 500 de mii de euro. Dacă prevederile documentului vor fi puse în aplicare, atunci ADN-ul va fi prelevat de la:
  • bănuiți, învinuiți și inculpați;
  • persoane condamnate definitiv pentru săvârșirea infracțiunilor grave, deosebit de grave și excepțional de grave, în cazul în care nu a fost prelevat material biologic în cadrul procesului penal;
  • cadavrele neidentificate;
  • persoanele decedate în rezultatul unor situații excepționale sau a infracțiunilor cu caracter terorist;
  • persoanele dispărute și rudele până la gradul II de rudenie inclusiv;
  • sau în cazul urmelor biologice prelevate de la fața locului.
Proiectul prevede prelevarea datelor ADN şi de la persoanele care activează în domenii cu risc sporit, adică genişti, medici de la medicina legală, angajaţi din domeniul tehnico-criminalistic, pompieri şi membri ai echipajelor aeronavelor. Prelevarea materialului biologic pentru înregistrarea genetică se va realiza în cadrul subdiviziunilor Inspectoratului General al Poliției al MAI, de către personalul Centrului de Medicină Legală. În prezent, MAI face asemenea teste în România, iar costul acestora ajunge la zeci de mii de euro.