Asigurarea unui proces transparent de verificare și selectare a judecătorilor, procurorilor și colaboratorilor organelor de drept este una dintre recomandările investitorilor străini menționată în Cartea Albă 2021. Potrivit acestora, procesul de selectare a candidaților la funcția de judecător, procuror și colaborator al organelor de drept (MAI, SIS, Serviciul Vamal), de asemenea, trebuie să fie realizat cu participarea obligatorie a Misiunii de Monitorizare a partenerilor de dezvoltare, ținând cont atât de corespunderea averii declarate cu cea reală a persoanelor respective, a rudelor apropiate și a persoanelor de încredere, cât și de pregătirea profesională, integritatea şi experiența candidaților.

Se propune de a solicita partenerilor de dezvoltare asistență în elaborarea și punerea în aplicare a mecanismelor de selectare a judecătorilor, procurorilor și colaboratorilor organelor de drept, pentru a asigura eliberarea sistemului justiției de persoanele corupte şi/sau incompetente.

O altă sugestie este crearea cadrului normativ care să permită atragerea experților / specialiștilor străini competenți, pentru a acorda sprijin colaboratorilor organelor procuraturii, organelor afacerilor interne și a Curții Supreme de Justiție în realizarea competențelor sale respectând principiile statutului de drept.

Investitorii susțin că în prezent, legislația interzice cetățenilor străini să activeze în cadrul instanțelor de judecată, procuraturii și organelor de drept (Ministerul Afacerilor Interne, SIS, Serviciul Vamal).

De asemenea, se propune introducerea mecanismelor anticorupție pentru asigurarea integrității judecătorilor, procurorilor și colaboratorilor organelor de drept și controlul activității acestora.

Printre recomandări se mai regăsește perfecționarea legislației pentru punerea în aplicare a unor mecanisme efective de declarare a veniturilor, excluderea conflictelor de interese, ținând cont de legăturile de rudenie şi cele spirituale tradiționale (nași, fini, cumetri, nepoți, veri, etc.)), inclusiv prin controlul proprietății/bunurilor/averii rudelor, afinilor şi persoanelor care oferă donații sau prestații gratuite judecătorilor, procurorilor și al colaboratorilor organelor de drept.

Investitorii străini cred că ar fi oportună și asigurarea permanentă a monitorizării modului de viață al judecătorilor, procurorilor și al colaboratorilor organelor de drept, a veniturilor și cheltuielilor acestora. Refuzul acestor persoane de a dovedi legalitatea surselor de origine a proprietății/bunurilor/averii, care nu poate fi justificată, trebuie să devină temei indiscutabil pentru concedierea acestora şi posibila confiscare a proprietății / bunurilor / averii.

Alte recomandări sunt:

Implicarea Misiunii de Monitorizare a partenerilor de dezvoltare în controlul asupra punerii în aplicare a acestor mecanisme, obligând organele de control să prezinte necondiționat angajaților Misiunii toată informația personală necesară, care ține de lucrătorii sistemului justiției.

Implementarea evaluării externe periodice a judecătorilor și procurorilor, cu suportul Misiunii de Monitorizare. Evaluarea și reevaluarea judecătorilor si procurorilor trebuie să fie efectuate periodic, nu mai rar de o dată la doi ani, cu participarea Misiunii de Monitorizare a partenerilor de dezvoltare.

Asigurarea instruirii judecătorilor. Având în vedere că în ultima perioadă, Republica Moldova a transpus multe prevederi ale legislației comunitare, este necesară instruirea judecătorilor în domeniile specializate respective, inclusiv în drept concurențial, dreptul proprietății intelectuale, protecția datelor cu caracter personal, protecția consumatorilor, ș.a.