După încheierea ofertei de preluare cu ofertant multiplu, fiecare dintre ofertanţi va păstra, în raport cu acționarii minoritari, toate obligațiile ce derivă din raporturile create în urma derulării ofertei de preluare. Aceștia vor fi tratați ca deținători în comun a acțiunilor deținute în urma derulării ofertei și, după caz, a retragerii obligatorii.

Regulamentul privind ofertele publice de cumpărare, aprobat prin Hotărârea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) ar putea fi modificat și completat. În prezent, norma prevede doar că în cazul ofertelor de preluare cu ofertant multiplu vor fi respectate cumulativ următoarele condiţii:

  • fiecare dintre ofertanţi răspunde solidar faţă de persoanele care vând valori mobiliare în cadrul ofertei, faţă de intermediar şi faţă de CNPF;
  • cota parte din valorile mobiliare care fac obiectul ofertei de preluare ce urmează a fi achiziţionată de fiecare dintre ofertanţi va fi indicată în prospectul ofertei de preluare.
Autorii proiectului susțin că completarea punctului 13 se impune pentru a clarifica angajamentul ofertantului multiplu de a respecta în timp obligațiile asumate în cadrul ofertei de preluare. Astfel, dacă în urma derulării ofertei, ofertantul multiplu deține cel puțin 90%, iar fiecare persoană din componența ofertantului multiplu nu deține o cotă ce excede 90%, aceste persoane vor fi tratate ca persoane care activează în mod concertat, în sensul Legii privind piaţa de capital.

Totodată, sunt propuse modificări și în conţinutul prospectului şi procedura de aprobare a acestuia. Mai exact, se dorește introducerea în conținutul prospectului a informației privind intenția ofertantului de a iniția procedura de retragere obligatorie și/sau de a schimba ulterior forma organizatorico-juridică, în cazul în care ofertantul are așa intenții. Autorii proiectului susțin că acest lucru este necesar deoarece din practică se relevă că o parte din emitenți își schimbă forma organizatorico-juridică, în urma desfășurării procedurii de retragere obligatorie a acțiunilor. Prin urmare, modificările survin pentru a clarifica intențiile ofertantului în privinţa activităţii ulterioare a emitentului ale cărui valori mobiliare constituie obiectul ofertei.

Potrivit proiectului, decizia CNPF privind aprobarea prospectului ofertei de preluare nu se va mai publica în Monitorul Oficial. De asemenea, CNPF va avea posibilitatea monitorizării conținutului cererii de retragere care se expediază acționarilor minoritari. Asta pentru că din practică se observă că nu se respectă ad litteram legislația în domeniu, în ceea ce privește structura și elementele constitutive ale cererii de retragere obligatorie.

Totodată, există riscul de a nu fi informați acționarii ale căror valori mobiliare se află în custodie, întrucât societatea de registru expediază prin scrisori recomandate cererea de retragere obligatorie, conform datelor din registrul deținătorilor de valori mobiliare. În conformitate cu modificările care vor fi operate, custozii vor prezenta entității care asigură ţinerea registrului deţinătorilor de valori mobiliare, la cererea acesteia, informaţia despre valorile mobiliare ale emitentului reflectate în evidenţa lor şi despre deţinătorii acestora. Ulterior, entitatea care asigură ţinerea registrului deţinătorilor de valori mobiliare va expedia cererea de retragere obligatorie fiecărui acționar.

La fel, a fost introdusă norma juridică conform căreia, începând cu data inițierii procedurii de retragere, entitatea care ţine registrul deţinătorilor de valori mobiliare care fac obiectul cererii de retragere obligatorie va informa, sub semnătură, noii acționari despre cererea de retragere obligatorie, pentru a asigura că aceștia își cunosc drepturile și obligațiile conexe procedurii de retragere obligatorie.

Noua redacție a Regulamentului va transfera intermediarului obligația ofertantului (acționarului majoritar) de a prezenta CNPF informația despre finalizarea procedurii de retragere. Indispensabilitatea anexării listei deţinătorilor de valori mobiliare la data efectuării transferului de proprietate survine pentru eficientizarea monitorizării de către CNPF a finalizării procedurii de retragere obligatorie și a verificării păstrării dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare ale acționarilor, care și-au exprimat în scris refuzul de a le vinde.